Árpa Atila

Árpa Attiláék is használtak éles fegyvert filmforgatáson

Ország

Árpa Attila értetlenül áll az Alec Baldwin okozta halálos fegyverbaleset előtt, annak ellenére, hogy ők is használtak már éles fegyvert forgatáson.

Továbbra is érthetetlen, hogyan történt meg a baj, hogy fordulhatott elő, hogy Alec Baldwin éles fegyvert használt egy filmforgatáson és ejtett halálos seben az operatőrén, Halyna Hutchin-on. A hír mindenkit sokkolt, az egész világ azt találgatja, hogy történhetett ilyen tragédia.

A Bors magyar szakemberek véleményét kérdezte. A lapnak egy, a kellékekben is jártas filmes, aki részt vett például a Terminátor vagy a Szárnyas fejvadász című szupermozikban úgy nyilatkozott, hogy itthon nem fordulhat elő ilyen.

A vaktöltény eleve nem úgy néz ki, mint az éles: hátoldalán van egy jelzés, és gömbölyűbb, mint az éles lőszer. Nem könnyű, de meg lehet különböztetni őket egymástól. Magyarországon nem fog előfordulni ilyen véletlen, mert az itt forgatott filmekre nem lehet, csak “kiherélt” vagy gumifegyvert bevinni, és nagyon figyelnek a szakemberek.

A filmes azt is elmondta, hogy Magyarországon a forgatásokon csakis vaktöltényt használnak, legyen az egy szerény költségvetésű magyar vagy egy óriás stábbal érkező amerikai produkció.

Ez azonban mégsem teljesen így van, ugyanis az Argo 2 forgatásán volt, hogy Árpa Attiláék éles lőszert használtak. Ennek ellenére a színész, rendező sem érti, hogy történhetett meg a tragédia, ilyen hanyag fegyverkezeléssel még nem találkozott.

Értetlenül állok a történtek előtt! Nem stimmel az egész, és hogy pont Amerikában?

– kezdte Árpa Attila, akinek meggyőződése, hogy ezen a forgatáson hibát hibára halmoztak, ami meglátása szerint egyáltalán nem jellemző az amerikai forgatásokra. Szerinte az országban nagyon szigorúan veszik a szabályokat, még azt is meghatározzák, hogy ki nézhet a rendező kamerájába. Szerinte a fegyverekkel kapcsolatban rengeteg szabályt szegtek meg, hiszen olyan soha nem fordulhatna elő, hogy valaki csak úgy felkap egyet és odaadja a színésznek.

Árpa Attila szerint a rengeteg szabály között az is szerepel, hogy egy plexifalnak kell védenie az egész stábot, és nem ritka a golyóálló mellény használata sem egy lövöldözős forgatáson. Általában még mielőtt forogni kezdene a kamera, ki is szokták próbálni a fegyvert egy próbalövéssel, természetesen nem emberre célozva.

Bár itthon egyáltalán nem ez a gyakorlat, egyedülálló módon az Argo 2 forgatásán 2015-ben használtak éles lőszert Árpa Attiláék.

Természetesen nem emberre, hanem tárgyakra lőttünk, és nem színészek, hanem szakértők használták a fegyvereket

– mondta a színész, rendező, aki azt is hozzátette, hogy a stábot plexifallal védték és rengeteg engedélyt kellett beszerezniük mindenki biztonsága érdekében.