Ma reggel folytatódik az ellenzéki előválasztás, meghosszabbítják az első fordulót

Ország

Nem kell rohanni, mindenki sorra fog kerülni. Hétfő reggel 7 órától lehet majd újra szavazni az ellenzéki előválasztáson. Mint ismert, az informatikai rendszert külső támadás érte, és szombat délelőtt összeomlott.

Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye szerint két nappal meghosszabbítják az első fordulót, így szeptember 27-én és 28-án (hétfő és kedd) is lehet majd voksolni a számunkra legalkalmasabbnak tűnő ellenzéki jelöltre.

A közlemény szerint az ellenzéki pártok és az aHang informatikusai számos átalakítást végeztek el az előválasztás háttérrendszerében. A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába pedig az ellenzéki pártok bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

  • Az újraépítés sikeres befejezését és a szükséges vizsgálatokat, teszteket követően az OEVB úgy döntött, hogy a szombati döntésének megfelelően hétfőn 7 órakor folytatódhat az előválasztás.
  • Egyúttal arról is döntött az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja.

A meghosszabbítás célja, hogy a tömeges terhelés ellenére valamennyi tervezett helyszínre eljusson az előválasztás, hiszen országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni. Az OEVB törekszik arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án.

A pótlások következtében várható sátor-nyitvatartás módosításokról hamarosan tájékoztatást adnak az előválasztás honlapján és Facebook-oldalán.

“Orbánék megijedtek” – közleményt adott ki az ellenzék az előválasztási malőr kapcsán