Csak idő kérdése, és itt a negyedik hullám – erre figyelmeztet az immunológus

Ország

Az egész világon berobban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és csak idő kérdése, hogy Magyarországon is megjelenjen – mondta az ATV Start című műsorában Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Azt is hozzátette,

azoknak, akik mRNS-vakcinát kaptak, nem feltétlenül kell az elsők között jelentkezni a harmadik oltás felvételére.

Az immunológus arról beszélt: a delta variáns sokkal agresszívebb, de szerencsére az idősek nagy része már be van oltva. Akik viszont nincsenek, azoknak a szakember azt javasolja, hogy vegyék fel a vakcinát – különösen azok esetében fontos, akik idősek vagy magas kockázati csoportba tartoznak.

Meghalt két beteg, 26 új fertőzöttet találtak

Kacskovics Imre szerint, aki be van oltva, az többé-kevésbe védett, de sajnos úgy tűnik, hogy ez egy agresszív vírus, gyorsan termelődik újra a szervezetben, így hiába van valakinek immunglobulin szintje, ettől még a vírus szaporodni tud a szervezetben, ő maga fertőzni is tud, de ő maga nem fog megbetegedni.

Hangsúlyozta:

a védőoltások esetében nem 100 százalék, hogy mindenkiben védettséget alakítanak ki, ezért fontos, különösen az idősek esetében, hogy vegyék fel a harmadik védőoltást, erősítsék meg az immunrendszerüket.

Ha valaki mRNS oltást kapott, „most még nem tartunk ott, hogy őket feltétlenül ugrasszuk harmadik oltásra”, mert ezek általában jól védenek – részletezte.

A szakember úgy látja:

fontos lenne, hogy a 12 éven felüli gyerekeket még a tanévkezdés előtt beoltsák, ha lehet, még most, ezzel szerinte nem kellene várni.

Azt, hogy mikor érkezhetünk meg a nyájimmunitáshoz, a dékán szerint nem lehet pontosan kiszámítani, hiszen a delta variáns „egy új változót hozott ebbe az egyenletbe”.