Visszatérhet a kötelező maszkviselés Magyarországon

Ország
Koronavírus

Mivel hét helyszínen is emelkedést mutatott a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, innentől kezdve folyamatos emelkedés várható – mondta a Magyar Hírlapnak Rusvai Miklós virológus.

Ez a tendencia azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel idén nem várja ki a nagyobb mértékű emelkedés az októbert, hanem legkésőbb szeptemberben elkezdődik.

Debrecenben és Nyíregyházán a legutóbbi mérés stagnálást és alacsony koncentrációt mutatott, de több nagyvárosunkban már emelkedni kezdett a koronavírus-örökítőanyag szintje a szennyvízben:

A szakember szerint augusztusban fokozatosan emelkedik majd az esetszám, míg a meredek emelkedés az iskolakezdés, a szabadságolási periódus végén várható.

A korlátozásokról elmondta, a magas, hatvan százalék fölötti átoltottságú országok, mint Nagy-Britannia és Izrael esetében is megfigyelhető, hogy újabb szabályokat kell bevezetniük, mert emelkedni kezdtek a fertőzöttségi számok.

Rusvai Miklós szerint a maszkviselés hamarosan visszatérhet, amit elsősorban a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a zárt helyeken vezethetnek be.

A zárt téri rendezvényeken és sporteseményeken visszatérhet az oltottsági igazolvány, de létszámkorlátozást is bevezethetnek.