Villámlás, zivatar

Érvénybe lépett a hőségriadó, de már közeledik a lehűlést hozó hidegfront

Ország

Életbe lépett a Müller Cecília országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó. Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Szombat óta hőségriasztás volt érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint a tisztifőorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú intézkedést, amely kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben.

Hőség
Felfújható kerti medencében hűsíti magát egy férfi a hőségben Rákospalotán 2021. június 19-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. MTI/Máthé Zoltán

Az NNK és az OKF azt ajánlja: 11 és 15 óra között – lehetőség szerint – ne tartózkodjanak a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. “Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát” – kérték, hozzátéve: a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyjelzésében azt hangsúlyozta: fokozódik a hőség. Keddre az egész országra első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adtak ki a hőség miatt, a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás.

Kedden és szerdán kisebb felhőzet mellett 33-38, csütörtökön 34-39 fok is lehet – írják a meteorológiai szolgálat honlapján.

A hőhullám utolsó napja a csütörtöki lehet – írja az Időkép.

Pénteken ugyanis hidegfront érkezik erős északnyugati széllel, estétől zivatarokra is számítani kell.

A hidegfront két hullámban érkezik, szélre és zivatarokra szombaton is számítani kell.

A hétvégére 25-31 fokra hűl le a levegő. Lokálisan, zivatarok környezetében ennél nagyobb mértékű lehűlés is előfordulhat. A szél sokfelé erős, zivatarok környezetében viharos lehet.