Ismét plakátkampányt indít a kormány

Ország

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, az elmúlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban Európában. A magyarok átoltottsága duplája az uniós átlagnak. Növekszik az oltási hajlandóság. Már több mint 4 millióan regisztráltak. Rajtuk kívül oltottak soron kívüli csoportokat. Mintegy 4 és félmillióan kaptak, vagy fognak kapni oltást.

A háziorvosok tudnak döntést hozni abban, hogy milyen sorrendben kapják meg az oltásokat a jelentkezők. Ahol több idős él, ott később kerülnek sorra a fiatalabbak.

A beoltottak mintegy egy százaléka betegszik meg, de az oltás őket is védi a súlyos betegségtől. Így a beoltottaknak 99 százaléka nem kapta el a betegséget.

Óriás plakátokon buzdítanak az oltásra

Mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. A mai naptól óriás plakátok is megjelennek, amelyeken ismert emberek buzdítanak az oltásra.

Hatvan százalékos átoltottság mellett alakulhat ki a társadalmi immunitás, ehhez 6 millió beoltottig kell eljutni.

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás, a turisztikai ügynökség kézikönyvvel segíti a vendéglátóhelyek koronavírus-járvány alatti működését.

A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember estén kinyithatnak a teraszok, ez számításaik szerint jövő hét közepén történhet meg.

Hozzátette: a nap folyamán jelenik meg az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket.

Gulyás Gergely azt mondta, a turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve készített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

Az iskolákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a nyitásról tartott konzultáción az derült ki, az emberek kellő óvatosság mellett a fokozatos újraindítást támogatják és ez az iskolákra is igaz. Első lépésként, a fokozatosságot szem előtt tartva az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra a jövő héten – jelezte.

4 millió beoltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványnak

A védettségi igazolványokhoz egyelőre nem tartozik plusz jogosítvány, de 4 millió beoltott után lehet már jelentősége, hogy valaki védett-e vagy sem.

A Sinopharm és az AstraZeneca vakcinái semmivel sem rosszabbak, mint a többi oltás. Minden oltás biztonságos és a hatásos, amelyet engedélyeztek a magyar hatóságok.

Lesz diákváros, ahogy erről korában a főpolgármesterrel megegyezett a kormány.

Nem kell a kínai vakcinából harmadik dózis

Két oltás után kialakul a védettség, ahogy a többi oltás esetében is.

Megérkezik a Szputnyik vakcinája is időben, így nincs veszélyben a második oltások beadása.

Szűrő vizsgálatok szenvedhetnek késedelmet, de akut estek kezelését nem kell késleltetni, megfelelően működik az egészségügy.

A Janssennel kapcsolatban a magyar kormány is elrendelt vizsgálatot. Ha meggyőződtek róla a magyar szakemberek, hogy biztonságos az oltóanyag, csak akkor fognak oltani vele.