Milyen ellenőrzésekre van szükség óvszerhasználat esetén?

Ország

Az óvszerek ellenőrzése rendkívül fontos, mielőtt az ember használni kezdi azokat. Bár továbbra is a legmegbízhatóbb védekezési eszközök, amelyek megvédenek a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is egyaránt. De vajon milyen ellenőrzésekre van szükség óvszer használata esetén? Ebből a cikkből minden kiderül!

Mire jó az óvszer?

Már régen rájöttek, hogy a nemkívánt terhességgel szemben valamilyen módon védekezni kell. Persze az akkori próbálkozások még nem sok sikerrel jártak, hiszen korábban még állatbélből, illetve bőrből készültek az első változatok. Utóbbi azonban már jóval több védelmet nyújtott a különböző betegségekkel szemben is. Több évszázadra volt szükség azonban ahhoz, hogy megalkossák a ma is használt óvszereket. Ezek már latexből készültek, ám az allergiások számára már léteznek mentes változatok is.

Hogyan kell ellenőrizni az óvszert?

A gyártmányokat már vásárláskor szükséges ellenőrizni. Első körben meg kell nézni a szavatossági időt, hogy az adott kondom meddig használható fel. A lejárt termékek esetében csökken a hatékonyság, amely veszélybe sodorhatja Önt és partnerét egyaránt. Nő a teherbeesés esélye és a nemi úton történő fertőzések kockázata. Nem utolsósorban egy lejárt gumi okozhat még bőrpírt és kiütéseket is.

Gond lehet továbbá a nyereményjátékokon vagy ingyenesen beszerezhető óvszerek esetében. Ezeket ugyanis nem tárolják megfelelően, kiteszik túl magas és túl alacsony hőmérsékletnek egyaránt. Ez nincs jó hatással a gumi anyagára, ráadásul Ön azt sem tudhatja, hogy mi történik a tárolás és a szállítás során.

Kiemelten figyeljen oda továbbá a szexuális kellék vásárlása során a doboz és a zacskó sértetlenségére. Sok esetben fordult már elő sajnos, hogy valaki heccből kiszúrta a gumikat. Felhúzás során tehát vizsgálja meg, hogy a termék nem sérült-e valamilyen formában. Fontos tehát, hogy minden esetben megbízható forrásból szerezzen be óvszert, például a Szeresdmagad.hu webshopból, ahol gondoskodnak a doboz sértetlenségéről. 

A méret kiválasztása

Nemcsak a lyuk okozhat gondot, hanem a nem megfelelő méret kiválasztása is. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mekkora változatra van szüksége. A túl nagy és a túl kicsi esetében is leselkednek Önre és partnerére veszélyek. A szűk megfeszülhet, így könnyedén kiszakadhat, míg a nagy pillanatok alatt lecsúszhat, ami szintén rossz hatással van a megfelelő védelemre. 

Sok gyártó azonban nem tünteti fel a méretet, esetleg nem megfelelő mértékben, így rendkívül körültekintőnek kell lennie, amennyiben nagyságot választ. A standard verzió 52-54 mm között mozog, de kapható továbbá 47-49-es és XL-es fajták is, amelyek általában 57 mm-es óvszerek. Vannak azonban márkák, ahol ezt a jelzést a 60 mm-es gumikra teszik rá.

Elmondható tehát, hogy a szexuális kellékek kínálata rendkívül széles, így Ön is garantáltan megtalálja a megfelelő darabot.