Müller Cecília

Így magyarázza Müller Cecília a mai rekord halálozási számot

Ország

Nem kell ezen megdöbbenni.

„Az elhunytak száma sokak számára a mai napon bizonyára megdöbbenést keltett”, de „egyfajta adattorlódás következtében” alakult ki ez a magas szám,

mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

A tiszti főorvos ismertette: 1933 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 311 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 409 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 419 152 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 252 115 főre emelkedett.

Újabb rekordot döntött az elhunytak száma, de ma már megkezdődött a korlátozások feloldása

Jelenleg 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen. Akik kórházba kerülnek, azok egy vagy több krónikus betegségben szenvednek. Közöttük sok a fiatal beteg. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy már több mint 2,5 millió ember megkapta az első védőoltását – hangsúlyozta Müller Cecília.

„Mindnyájan kitettek vagyunk (a fertőzésnek), senki nem tudhatja magáról biztosan, hogy milyen formában fog lefolyni nála a betegség, ha egyszer elkapja” – mondta a tiszti főorvos.

Megjegyezte, hogy a szerdán hazánkba érkező 246 870 adag Pfizer–BioNTech-vakcinát rögtön az orvosokhoz, az oltópontokra viszik.

Az AstraZeneca-vakcina állítólagos vérrögképző hatásáról szóló hírekre reagálva Müller Cecília elmondta: továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos állásfoglalására várnak, a hazai szakemberek ez alapján fognak határozni a brit–svéd oltóanyag további alkalmazásáról.

„Nem győzöm begyűjteni a köszönőleveleket, amelyeket a (beoltott) emberek írnak, küldenek az oltásokat végző orvosoknak” – fogalmazott Müller Cecília. Kiemelte, hogy a köszönet most különösen megilleti az egészségügyi dolgozókat, hiszen ma van az egészség világnapja. Ez annak apropóján létezik, hogy 1950. április 7-én jött létre az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

Felhívta a figyelmet, hogy noha a kormányrendelet mától lehetőséget ad a boltok, üzletek meghosszabbított nyitva tartására, az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése továbbra is kötelező marad úgy az üzletekben, mint közterületen. Minél rövidebb időt töltsünk el az üzletekben, tartsuk be a másfél méteres biztonsági távolságot, és ha lehet, részesítsük előnyben a bankkártyás fizetést – tette hozzá.

Sok közmondás, magyar mondóka beszél az egészségről, hogy milyen törékeny és mekkora kincs. Valójában akkor szembesülünk az egészség értékével, amikor bizonytalannak érezzük, veszni látjuk azt. Pedig sokat tehetünk az egészségünkért, és a tiszti főorvos kifejezetten kérte, hogy tegyünk is érte. „Csak egészség legyen, és akkor lesz minden” – idézte a magyar közmondást.