Orbán: nem diktatúrában élünk, a magyar ember szereti a szabadságot

Ország

Orbán Viktor szokásos pénteki interjú során elmondta, hogy a szakemberek véelénye akapján az óvatosságra kell helyezni a hangsúlyt. A miniszterelnök szerint be kell tartani a korlátozásokat. A húsvét megtartásából nagy baj lehet. Akik be vannak oltva, azok szabadabban tudnak mozogni, de akik még nem kapták meg a vakcinát, azoknak fontos, hogy ügyeljen a biztonságra – mondta.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 óra alatt 260 halott és 9000 új fertőzöttet regisztráltak. Április 13-a lehet az a nap, amikor meghaladjuk a 3 millió oltási számot, ami újabb lépés, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz.

Üzletnyitások

Húsvét után ismét nyithatnak az üzletek, komoly szabályozások mellett. A miniszterelnök a boltokat és a vásárlókat is arra kérte, hogy tartsa be  ezeket a korlátozásokat.

Orbán szerint a bezárásokkal, nem lehet megállítani a harmadik hullámban tomboló brit mutánst, csak lassítani, ami erre egyedül képes, az a a vakcina.

A miniszterelnök szerint, nem érdemes elzárkózni a keletről érkező oltások elől.

Orbán szerint az oltásellenes kampány egyenesen bűn, hiszen ember életekről van szó. Aki nem akarja, hogy megkapja az oltást, az rendben van az ő dolga, de másokat ne próbáljon rábeszélni, mert a lelkiismeretével neki kell majd elszámolnia, ha megtörténik a tragédia.

Több mint 218 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra

 

Mi lesz, ha több a vakcina, mint a regisztrált?

A  regisztráltak száma 3 millió 700 ezernél tart , ebből a 65 év felettiek aránya, akik közvetlen életveszélyben vannak, magasabb. A 81%-at már be is oltották. 250 ezer olyan idősebb polgár van, akik még nem kapták meg a vakcinát, de az elkövetkezendő napokban, ha minden jól megy, akkor ez változni fog.

Ha elértük a 3-3,5 milliós számot, akkor lehet arról beszélni, hogy a védettséggel rendelkezők számára megkezdődjön az enyhítés, de erről még korai beszélni Orbán szerint.

Nem diktatúrában élünk

Hozzátette: tény, hogy a kötelező oltás megoldhatná a problémát, de mivel nem diktatúrában élünk, így ez nem jöhet szóba. A gyerekeknél ez elképzelhető, de felnőtt magyar emberek koronavírus-oltásánál nem. A magyar ember „szereti a szabadságot”. Orbán szerint, így a kötelező oltás, felnőttek ügyében egyszerűen nem járható út.

 A védettségi igazolvány kell a a boldog élethez

Orbán arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvánnyal lehet majd valószínűleg olyan dolgokat csinálni, amik a „boldog közösségi élethez” kellenek. Szerinte ha ezt bevezetik, az új lökést adhat az oltásra regisztrációnak.