Közzétette a kormány az orosz és kínai vakcinaszerződéseket

Ország

Nyilvánosak a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák beszerzéséről szóló szerződések.

A dokumentumokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután a Facebook-oldalán is megosztotta.
A miniszter úgy tudja: “a magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll”.

A szerződésekből kiderül, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nem Kínából szerzi be az oltóanyagokat, hanem egy magyar gyógyszerkereskedő cégtől, a Danubia Pharma Kft.-től. 5 millió adagot rendeltünk, a vakcinák ára adagonként 30 euró plusz 5 százalék áfa (vagyis 31,5 euró, körülbelül 11 ezer forint). A vakcinákat az alábbi ütemezés szerint kell leszállítania (betárolnia) a Danubiának:

  • 500 ezer adag március 15-ig,
  • 500 ezer adag április 15-ig,
  • 500 ezer adag május 15-ig,
  • 3,5 millió adag június 15-ig.

A hvg.hu szerint a szerződésből nem derül ki, hogy a Danubia Pharma pontosan milyen feltételekkel és mennyi pénzért szerzi be a vakcinákat, amiket továbbad a magyar államnak. A cég 2009 óta létezik, 2019-ben és 2018-ban 300 millió forint fölötti árbevétel mellett enyhén veszteséges volt.

Ami az orosz oltóanyagot illeti, annak esetében az NNK nem használt közvetítőt, hanem direktben vásárolt – legalábbis egy orosz cégtől. Az NNK első körben háromezer adagot vett, darabját 19,9 dollárért, majd egy szerződésmódosítással rendelt még egymilliót. Ezek leszállítási határidői:

  • 300 ezer adag a szerződés életbe lépésétől számítva 30 napon belül,
  • 500 ezer darab 60 napon belül,
  • 200 ezer darab 90 napon belül.

Az orosz vakcina gyártója minden felelősséget a felhasználóra hárít

Az összes tárolási és szállítási költséget a vásárló állja. Minden káros eseményért, mellékhatásért, az elégtelen hatékonyságból fakadó problémákért, mérgezési és allergiás reakciókért, vagy bármilyen más negatív eseményért a vásárló viseli a felelősséget. A szerződéssel kapcsolatos vitákat az orosz jog alapján rendezik, teljesen kizárva bármilyen nemzetközi magánjogi megoldást. Bármilyen, a szerződésből keletkezett vitát az Orosz Kereskedelmi és Iparkamara Választottbírósága előtt kell rendezni – olvasható a szerződésben (Euronews)

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai…

Közzétette: Gulyás Gergely – 2021. március 11., csütörtök

Gulyás Gergely ma azt is elmondta, arra kérik az Európai Bizottságot is: hozza nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket.

Erre az Európai Bizottság magyarországi képviselete azt közölte, hogy a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem a Bizottságon múlik, az kizárólag a szerződéses partnerek hozzájárulásával lehetséges.

A közlemény szerint a Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, az eddig 6 vakcinagyártóval megkötött uniós keretmegállapodások közül hármat már nyilvánosságra is hozott, a bizalmas üzleti adatok kitakarásával:

Azonban a fenti okokból a szállítások tervezett / becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban nem hozhatják nyilvánosságra.