Hogyan sterilizálható a zárt terek levegője?

Ország

A koronavírus soha nem várt változásokat eredményezett az életünkben, és számos új szabállyal meg kellett barátkoznunk. Sajnos azonban kiderült, hogy ezek betartása nem mindig elég. Oda kell ugyanis figyelnünk a zárt terek megfelelő fertőtlenítésére is. Az pedig, hogy miért, a friss hírekkel teli cikkünkből megtudhatja. Arra is megoldást kap a következő pár sorban, hogy milyen technológia használ a vírus ellen.

Hírek Amerikából

Az alábbi ajánlás egészen Amerikából jutott el hozzánk. Eszerint ugyanis a koronavírus levegő útján is terjed, így valójában a 2 méteres távolságtartás sem elegendő a védekezés szempontjából. A korábbi meggyőződéssel szemben, miszerint a vírus csak cseppfertőzés útján terjed, most azt állítják, hogy ez aeroszolosan is megtörténhet. Mi következik ebből? Ha valaki elhagyja a helyiséget, attól bizony a vírus még tovább fertőzhet.

Az állítás alapja

Ennek tudományos alapjai is vannak, hiszen az infektológusok és aeroszolszakértők is így nyilatkoztak. A tünetmentes betegek sokkal nagyobb valószínűséggel szórják szét a vírussal teli aeroszolokat, mint ártalmas cseppeket. Szóval még nagyobb figyelmet kell fordítani a levegőben történő terjedés megállítására.

De mi lehet az új stratégia? Nos az, hogy a levegő szűrésére, fertőtlenítésére is nagyobb gondoskodással tekintünk. Szerencsére hoztunk egy innovatív technológiai módszer, amelynek segítségével kiküszöbölhetőek ezek a kockázatok is. 

Steril légtér megteremtése

A légben szálló baktériumok, vírusok, gombák, sőt még a penész ellen is hatékonyan szállnak szembe az ún. germicidlámpák. A készülékek csaknem 254 nm-es UV-C sugárzása kíméletlenül bánik el a levegő ártalmas kórokozóival. 

Számos változatuk kapható. Vannak szabadon sugárzó lámpatestek, illetve jó példa az ennél kibővítettebb darab is, mint amilyen a Hollandimpex germicidlámpákkal ellátott légfertőtlenítője. Ez utóbbi például képes 7 különféle technológiát ötvözve sterilizálni a légteret. Ezek kiválóan beválnak az otthonokban, így nem kell aggódnunk a vírus vagy más kórokozók miatt, hiszen jelentős mértékben csökkenthetjük a kockázatokat. 

A kisebb készülékek mellett természetesen vannak nagyobb légtisztító berendezések is, amelyek a monumentálisabb irodaházak, építmények légterének tisztítását látják el. Az UV4AIR Simple, az UV4AIR Duct és az UV4AIR Active kifejezetten ebbe a csoportba sorolható. A zártabb rendszerek bármikor működtethetőek az emberek mellett is, viszont a szabadon sugárzó változatokat nem ajánlott így használni!