Változások a jövő évi lakossági adatgyűjtésekben – Jelentős mértékben módosulhatnak a nők foglalkoztatási mutatói

Ország

2021. január 1-jétől változik a munkaerő-felmérés módszertana: a gyed, gyes mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesültek, és az ellátás igénybe vételét követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. A változást az Európai Unió módosuló keretjogszabálya indokolja, és 120-150 ezer fővel növeli Magyarországon a foglalkoztatottak létszámát, elsősorban a nők munkaerőpiaci mutatóiban eredményezve változást.

2021. január 1-jén lép hatályba az Európai Unió harmonizált lakossági adatgyűjtéseire vonatkozó keretjogszabálya és a hozzá kapcsolódó végrehatási rendeletek (IESS). A jogszabály az európai és a hazai háztartásstatisztikai adatgyűjtések számos területén, de elsősorban a munkaerő-felmérésben eredményez változásokat. A módszertani módosítás eredményeként változik a gazdasági aktivitás egyes kategóriáinak számbavétele: a gyed, gyes mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesültek, és az ellátás igénybe vételét követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. Az új módszertan szerinti számbavétel nagyságrendileg 120–150 ezer fővel növeli Magyarországon a foglalkoztatottak létszámát, és közel 1,8–2,3 százalékponttal a foglalkoztatási rátát.

Ezen túlmenően a módszertani változás érinti még a diákok, a segítő családtagok, a közfoglalkoztatottak vagy a szezonális munkát végzők számbavételét is, de a foglalkoztatási adatokban ezek jelentősebb elmozdulásokat nem eredményeznek.

Az új módszertan szerinti adatközlést – a nemzetközi jogszabályokkal összhangban – a 2021. január tárgyidőszak publikálásakor kezdi meg a hivatal, és az adatok közzétételekor az időbeli összehasonlíthatóságról is gondoskodik.