Kórház intenzív osztálya

Szakértő: 3-4 hét alatt berobbanhat a járvány, lehet, hogy több haláleset lesz, mint tavasszal

Ország
Koronavírus

Nagyjából húszszor több lehet a valódi betegszám, mint az igazolt fertőzöttek száma – jelentette ki a SOTE rektora a Heti Naplóban.

Merkely Béla az ATV műsorában azt fejtegette, hogy egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni ezt a vírust, de ő például kötelezővé tenné a maszk használatát. Minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az első hullám alatt nem volt cirkuláló a vírus,

a behurcolást követően azonban a fertőzés cirkulációja legalább tízszerese a tavaszi helyzetnek.

A koronavírus önmagában a határok bezárásával nem állítható meg, Merkely viszont már korábban becsukta volna a kaput, a magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták. Horvátországtól tartottak, ez a félelem pedig be is igazolódott.

Ami lényegében változott tavasz óta, hogy most zömében a 20-30 évesek kapják meg a vírust. Idő kell ahhoz, hogy a fiataloktól eljusson az idősekhez a fertőzés.

Lehetséges, hogy összességében több haláleset lesz, mint az első hullám alatt, de korai még ezt megmondani.

Merkely úgy kalkulál, hogy 3-4 hét alatt berobbanhatnak a számok a külföldi példák alapján, de lassíthatjuk ezt a folyamatot, ha figyelünk az idősekre.

Merkely szerint nem elég csak a tünettel rendelkezőket tesztelni. A megfertőződés utáni napokban, a tünetek előtt adhatjuk tovább leginkább a Covid-19-et. Szerinte elsődleges feladat, hogy stabilan tartsuk az iskolákat, és védjük a szociális, illetve az egészségügyi intézményeket