Orvosok, kórház, koronavírzs

Robbanásszerű emelkedés várható Magyarországon az új fertőzöttek számában

Ország

Rövid időn belül ezres nagyságrendű új fertőzöttel számolhatunk naponta, miközben a tesztelési protokoll még a tavaszi feltételeket idézi – foglalta össze a Napi.hu egy Covid-szimpóziumon elhangzottakat.

 

Míg a tavaszi időszakban, az új esetek száma a 10. hétről növekedve a 15. hétre érte el a csúcsot, átlagosan 100 fölötti napi esteszámmal, most robbanásszerű az áttörés, hétfőn, az előző héthez képest 3,8-szoros növekedésről beszélt a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) Covid-19 járvány című szimpóziumán Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője.

Azt is hozzátette, ha a szerdai 365 új fertőzöttel számoljuk a 2-2,5 -es reprodukciós rátát, könnyen belátható, hogy rövidesen ezres nagyságrendben jelennek meg az új fertőzöttek.

Oroszi Beatrix úgy vélekedett, ez a tendencia drasztikus, határozott intézkedések bevezetését indokolja.

Az első hullámhoz képest különbség továbbá, hogy

jelenleg a közösségi terjedés dominál és a fertőzöttek átlagéletkora jelentősen csökkent. Ez tavasszal 63-67 év volt, most 32.5 év.

A szakértő hozzátette, bár a járvány kontrollálásának egyik fontos eszköze a tesztelés, nálunk ezt kevéssé használják ki az ebben rejlő potenciált.

A munkacsoport négyszintű megelőzési stratégiát javasol, melynek részei a kockázatos kontaktusok számának csökkentése, az egyéni tesztelések azonnali bővítése, a detektál új fertőzések és kontaktok lehető leggyorsabb elkülönítése és a kötelező maszkhasználat az egészségesek körében.

Félelem és passzivitás helyett tudatosságra és az emberek bevonására, széles körű együttműködésre kell törekedni, a védekezés csak akkor lehet eredményes

– fogalmazott Oroszi Beatrix.

(Napi.hu)