Az Index szerkesztősége úgy érzi, veszélyben a függetlenségük

Ország

A zöld tartomány helyett most már a sárga, “veszélyben” nevű zónára mutat a szabadindex.hu-n futó függetlenségi barométer.

Az Index egy főszerkesztője, Dull Szabolcs által írt közleményt jelentetett meg vasárnap este, amelyben azt írják, “kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet”.

Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett. (…) Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudnia kell

– olvasható a cikkben.

A vészjelzés előzménye a 24.hu írása volt, amelyben Pető Péter főszerkesztő és Horváth Csaba azt írták, hogy

az Indexet fel akarják darabolni, valamint megjelent az Indexnél tanácsadóként Gerényi Gábor, az Ungár Péter LMP-s politikus résztulajdonában álló azonnali.hu oldal alapító-társtulajdonosa.

Azt is állították, hogy felmerült Pusztay András vezérigazgató leváltása is.

Nyilatkozott a Media1-nek az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke.

Bodolai Lászlót, azt állítja, félreértésről van szó.

Elmondta, Gerényi Gábor valóban kidolgozott egy működési koncepciót a portál számára, de ezt az Index.hu igazgatósága azt nem fogadta el, Gerényi munkája pedig már véget is ért. Bodolai szerint  a 24.hu úgy szivárogtatott ki üzleti titkokat piactársa igazgatósági üléséről, hogy a leírtakat torzan közölte és a megjelentek nem fedik a valóságot.

Állítása szerint

félretájékoztatták az Index munkatársait, ezért most rögtön tájékoztatni fog mindenkit a valós helyzetről.

Pusztay András vezérigazgató munkájára pedig a továbbiakban is számítanak, feladata az lesz, hogy kidolgozzon egy, a válság miatt elkerülhetetlen új koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani – közölte a kuratóriumi elnök, aki szerint az Index szétdarabolásáról nincs szó.