Pintér Sándor államosíthatja a háziorvosi praxisokat

Ország

A Medical Online szerint Pintér Sándor belügyminiszter azt kérdezte az alapellátókat képviselő szervezetektől, hogy “mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását”. A Covid-19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok – ezzel indokolta az Orbán Viktor által az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást.

Úgy tűnik, a kormány immár az egészségügyet illetően is visszanyúl a két világháború közötti időkhöz, amikor ugyancsak a Belügyminisztérium égisze alatt működött az ágazat irányítása, amelyet most ötvözne a kádári időszak körzeti orvosi rendszerével

– fejtegeti a lap.

Nagyon valószínű, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok az államosítást követően azonnal hátrahagyják a körzeteket, és kérdés az is, hogy hogyan reagál az ötletre az a fiatalabb generáció, amely nemcsak több/más finanszírozást sürget, hanem a valós gyógyításhoz és a minőségi munkához kér támogató szakmapolitikai környezetet lassan tíz év óta – hiába.

Pintér Sándor belügyminiszter kezet fogott egy fertőzött politikussal, koronavírus-tesztnek vetik alá

A fiatalok közül sokan egyébként éppen azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától, a központi irányítástól.

Azt már láttuk, hogy az iskolák államosítása és a központosított eszközellátás milyen zavarokat okozott az oktatási intézményekben, az ottani tapasztalatok alapján a háziorvosi körzetekben is eljöhet az az idő, amikor az orvos WC papírért könyörög a betegeinek – írja a medicalonline.hu.