Letartóztatta a bíróság a kábszert birtoklót

Ország

A Pécsi Járásbíróság 2020. január 20-án egy hónapra elrendelte L. K., fk. G. E., G. K. N. és Sz. T. gyanúsítottak letartóztatását kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint L. K. elsőrendű gyanúsított férfi az elmúlt egy évben egy baranyai város gimnáziumának közvetlen környezetében marihuánát kínált eladásra két volt osztálytársának, továbbá 2019 szilveszterét megelőzően egy szintén baranyai kistelepülésen marihuánát és ecstasy tablettát adott el egy fiatalkorú helyi lakosnak.

Az elsőrendű gyanúsított az eladásra kínált és az általa is fogyasztott kábítószert – többek között – fk. G. E. másodrendű gyanúsítottól szerezte be, aki pedig édesanyjától, G. K. N. harmadrendű gyanúsítottól, és annak élettársától, Sz. T. negyedrendű gyanúsítottól kapta a kábítószert értékesítési céllal.

A súlyos törvényi fenyegetettségre figyelemmel a bíróság szerint megalapozottan lehet attól tartani, hogy a terheltek szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének vagy elrejtőznének.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával vagy tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetnék.

Továbbá tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak maguk is kábítószer-fogyasztók, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta mind a négy gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész, az elsőrendű gyanúsított, a másodrendű gyanúsított és védője tudomásul vették a végzést, a harmadrendű gyanúsított és védője, illetve a negyedrendű terhelt fellebbezést jelentettek be a döntés ellen. Az első- és negyedrendű gyanúsítottak védői az ülésen nem voltak jelen. Mindezekre tekintettel a bíróság végzése csak a másodrendű terhelttel szemben végleges.

Dr. Barkaszi Attila