Kincses Gyula

Az orvosi kamara új elnöke szerint a vizitdíj csökkentette a hálapénzt

Ország

Kincses Gyula egy minőségi mutatói rendszert is bevezetne, ahol a betegek véleménye is megjelenhet. A vizitdíjnak véleménye szerint pozitív hatásai voltak.

El kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen az orvosi alapbér – mondta az Index élő interjújában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara szombaton megválasztott új elnöke.

A szakember szerint a hálapénz ellen egy eszközzel nem lehet küzdeni, de az első mindenképpen a béremelés kell, hogy legyen. Ezen kívül a TB-törvénybe kell iktatni, hogy az ellátás az éppen beosztott orvossal jár. Ha valaki mást szeretne, akkor a szolgáltatást plusz pénzből kell megvásárolni, szerződéssel.

Kincses szerint az orvosok közül egyre többen állnak ki a hálapénz ellen, főleg, hogy például egy nagy orvos gyakran “szint alatti” dolgokat kell vállaljon a hálapénzért, kis műtéteket, szüléslevezetéseket, ami egyre kevésbé tetszik neki.

A vizitdíjról azt gondolja, hogy az összességében csökkentette a hálapénz mennyiségét, mert

“ha kifizette a 300-at lent, nem adott ezrest fent”, de a nagy pénzekre nem volt hatása.

Kincses arról is beszélt, hogy Éger István fizetése egymillió forint fölött volt, de kapott még plusz jutalmakat is. A leváltott elnök háromhavi bérrel, plusz a szabadságkifizetésekkel távozik.