Végkielégítéssel és szabadságok megváltásával trükköztek – Költségvetési csalás miatt emeltek vádat Balassagyarmat vezetőivel szemben

Ország

Tanúk kihallgatásával folytatódott 2019. január 23-án annak a Balassagyarmati Járásbíróságon folyamatban lévő büntetőügynek a folytatólagos tárgyalása, amelyben polgármester és több önkormányzati közszolgálati tisztviselő érintett terheltként.

A vádlottakkal szemben a Nógrád Megyei Főügyészség emelt vádat társtettesként, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete és ugyancsak társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

A vádirati tényállás szerint az I. rendű vádlott polgármesterként színlelt módon a II. és III. rendű vádlottak közszolgálati jogviszonyát – velük egyetértésben, ugyanakkor tényleges szándék nélkül – még 2014 augusztusában felmentéssel megszüntette, és részükre végkielégítést továbbá szabadságmegváltás rendelt el.
Ezt követően az I. rendű vádlott 2014. október 6. napján valós szándék nélkül a polgármesteri tisztségéről lemondott abból a célból, hogy szabadságmegváltás címén jogosulatlanul hozzájusson járandóságaihoz. A kifizetést a felmentését töltő II. rendű vádlott, mint jegyző rendelte el.

A vádlottak a valótlan tartalmú okiratok alapján 2014. október 6. napján a Magyar Államkincstártól igényeltek jogosulatlan kifizetést a költségvetés terhére összesen 16.402.274,- Ft összegben. Ebből az összegből az I. r. vádlott 4.839.546,- Ft-ban, a II. rendű vádlott 10.512.728,- Ft-ban, míg a III. r. vádlott 1.050.000,- Ft-ban részesült volna.

A vádlottak korábbi bejelentéseiket néhány nappal később visszavonták arra hivatkozással, hogy a felmentések és a lemondás nem feleltek meg a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek.

A vádlottak cselekménye nyomán a Nógrád Megyei Kormányhivatal 2014. október 9. napján törvényességi felügyeleti eljárást indított, majd tett feljelentést az ügyben.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, és egyidejűleg pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Balassagyarmati Járásbíróság előtt folyamatban lévő eljárásban.