Új kötelező tantárgy jöhet a magyar iskolákban

Ország

Szeptember 12-ig lehet véleményezni az NGM új stratégiatervezetét, amely a lakosság pénzügyi ismereteit és tudatosságát szeretné előmozdítani.
A HVG vette észre, hogy egy átfogó terv jelent meg a kormányportálon a diákok és a felnőttek pénzügyi neveléséről és oktatásáról.

A tervezet többek között azt javasolja, hogy a pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként oktassák az iskolák 7-10. évfolyamaiban, akár önálló tantárgyként, akár az alakuló műveltségterületi vagy tantárgyi struktúra szerint az általánosokban 33 óra, a középiskolákban 66 óra keretében egy tanévben, vagy két tanévben szétosztva.

De a pénzügyi nevelést már megjelenítenék a 3-6. évfolyamokban is, és növelnék a matekpéldákban a “háztartási/pénzügyi” problémákhoz kapcsolódó feladatok arányát.
Takarékbélyeget is gyűjthetünk

A tervezetben arról is írnak, hogy visszahoznák a takarékbélyeges rendszert, persze most már digitális formában, és az egykori ifjúsági takarékbetét mintájára be lehetne vezetni egy diákoknak és fiataloknak szóló megtakarítási konstrukciót is, állami kamattámogatással.