Szeged, Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér, sajtóbejárás, építik, színpad, nézőtér, Barnák László, szabadtéri

Már épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada és nézőtere a Dóm téren – képgaléria

Kultúra

Már épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada és nézőtere a Dóm téren, a fesztivál idei programján sorsfordító történetek szerepelnek, többségében magyar szerzők műveit láthatja majd a közönség – közölte Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója csütörtökön a helyszínen.

A színházi szakember elmondta, tavaly több mint 62 ezer néző látta a fesztivál előadásait. Idén a nagyobb kínálatnak és változatos programnak köszönhetően – harminchét estén húszféle produkciót játszanak majd – már 68 ezren váltottak belépőt valamelyik előadásra.

Az ország legnagyobb és legrégebbi színházi fesztiválja a turizmus szempontjából is meghatározó, a nézők között végzett kérdőíves felmérések szerint kétharmaduk az ország más részéből vagy a határon túlról érkezik Szegedre – emelte ki a főigazgató.

A színház a fesztivál idei programját állami forrás felhasználása nélkül – saját bevételeiből és az önkormányzat támogatásából – valósítja meg. Bár megjelentek többlettámogatási pályázatok az idei évre, azok megvalósítási időszaka szeptember 1-jén indul – mondta Barnák László.

Barnák László 

Az évad a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos ajándékkoncertjével indul június 24-én. Az esten Giacomo Puccini mintegy félévszázados pályafutásának legemlékezetesebb operáiból csendülnek fel részletek.

Június 28-án ismét a szegedi zenekar lép színpadra. Az együttes Péter Bence mára világhírűvé vált zeneszerzővel, zongoraművésszel a klasszikus, a pop és a rockzene határait feszegető feldolgozásokat játszik majd.

Július első két hétvégéjén hat estén újra látható Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István – tavaly a Dóm téren kortárs ősbemutatóként Juronics Tamás rendezésében színpadra vitt – world musicalje, az Ezeregy éjszaka.

Az évad új saját produkciójaként Lévay Szilveszter és Michael Kunze musical remekét, a Rebeccát tűzik műsorra július utolsó és augusztus első hétvégéjén. Daphne du Maurier magyarul A Manderley-ház asszonya címen megjelent regényének feldolgozását először mutatják be szabadtéren.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király érkezik a Dóm térre első szegedi bemutatása után negyven esztendővel, Novák Péter rendezésében, Tóth Kázmér kifejezetten a Dóm téri nagyszínpad adottságaihoz tervezett díszleteivel, újszerű koncepcióban.

Szeged, Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér, sajtóbejárás, építik, színpad, nézőtér, Barnák László, szabadtéri
Várkonyi Miklós

Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője elmondta, a Dóm téren évről évre egy komplett színházat építenek föl néhány hét alatt csaknem kétezer négyzetméteres színpaddal, négyezer férőhelyes nézőtérrel, világítótornyokkal, kiszolgálóhelyiségekkel, ahol fodrászok, sminkesek, kellékesek, öltöztetők segítik a produkciók létrejöttét.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette