A várost bemutató állandó kiállítás nyílik Veszprémben február végén

Kultúra

Emlékgép címmel a várost bemutató állandó kiállítás nyílik Veszprémben február végén a Laczkó Dezső Múzeumban – közölték a múzeumban tartott pénteki sajtótájékoztatón.

A tárlat interaktív módon, tematikus formában, személyes tárgyakon keresztül enged betekintést Veszprém történetébe a régmúlttól egészen a rendszerváltásig tartó időszakot felölelve.

A rendezvényen, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programévet is értékelték, Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az elmúlt esztendőben az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) legfontosabb szereplői közé tartoztak a város kulturális intézményei, köztük a Laczkó Dezső Múzeum.

Emlékeztetett, hogy az intézmény kívül-belül megújult a kulturális negyed részeként. A múzeum tartalmilag is jelentős előrelépést tett a többi között a nívós Egry József kiállítás megvalósítása révén, amely február 18-áig látogatható.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programigazgatója elmondta: a felkészülés során az EKF évre kiemelt szerepet szántak olyan képzőművészeti programoknak, kiállításoknak, amelyek a balatoni régiót mutatják be. A legjelentősebb kiállításnak nevezte az Egry 140 című tárlatot.

A tervekről szólva beszámolt arról: egy tavasszal nyíló kiállításon szeretnék összefoglalóan bemutatni azt, hogy mi történt az EKF program keretében.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója felidézte, hogy az év során a kiállításokon kívül számos művészetterápiás foglalkozást, gyerekprogramot, nyári tábort szervezetek a múzeumban. Közlése szerint 18 ezer látogató tekintette meg az Egry József tárlatot, ami több, mint kétszerese a korábbi nagykiállítások látogatószámának. Az egyéb kiállítások pedig összesen 38 ezer érdeklődőt vonzottak. Az intézmény további 72 rendezvényére mintegy 8 ezer látogató volt kíváncsi – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az épület száz éves története során nem volt még a tavalyihoz hasonló teljes megújulás. A 2024-es évről szólva hozzáfűzte: a múzeumban négy vendég- és három saját kiállítással várják a látogatókat.

Sipos Anna művészettörténész az Egry 140 kiállításról szólva felidézte: 2023-ban ünnepelték Egry József születésének 140. évfordulóját, amelynek alkalmából a művész 140 művét állították ki. A júniusban nyílt tárlat anyagához közgyűjtemények és magángyűjtők darabjai is hozzájárultak.

(MTI)