Szeged, Szeged Napja, díszközgyűlés, városháza, Botka László, díszpolgár, ünnepség

Ács János karmester lesz a Trianon Múzeum első nagykövete, kitüntetését Szegeden veszi át

Kultúra

Ács János karmester lesz a Trianon Múzeum első nagykövete – közölte az intézmény az MTI-vel. Közleményük szerint rendhagyó kezdeményezéssel indította az újévet a Trianon Múzeum, nagyköveti címet hozott létre, melynek első kitüntetettje Ács János. Ács János a Trianon Múzeum nagyköveti kitüntetését vasárnap veheti át a szegedi Délvidék Házban.

Azt írták, az intézmény a kitüntető státuszt a jövőben olyan példaértékű teljesítményt felmutató művészeknek, sportolóknak, közéleti személyiségeknek adományozza, akik a magyar nemzet történelmi küldetésének, a Kárpát-medence egységének és a Trianon Múzeum történelmi jogfolytonosságot újjáépítő, nemzetegyesítő képviseletének szellemiségében élik meg munkásságukat, szerepüket.

Ács János 1952-ben született Kiskunhalason, Budapesten érettségizett, de elhagyta Magyarországot, mert származása miatt nem volt esélye a továbbtanulásra. Milánóban telepedett le, énekesnek készült, karmesterként Genovában debütált 1979-ben. A milánói Scalában, a legnagyobbak mellett tanulta a mesterséget, majd sikerrel lépett fel a világ legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben; 2022-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

A karmester repertoárján több mint százötven opera és zenekari mű szerepel. Korunk több nagy énekesével dolgozott együtt, a három tenor – José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti – koncertjeinek állandó karmestereként szerzett világhírnevet.

A Várpalotán működő Trianon Múzeumot tavaly szeptember 22-én nyitották újra; 2017-től teljes körű felújításon esett át.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette