Megjelent a Cívisporta téli száma

Kultúra

Az online helytörténeti portál legfrissebb száma az archaikus cívisházak „építőkockáiról, a céhes és manufakturális téglagyártásról, az egyetemi díszjelvények – gerundiumok, rektori és dékáni láncok – több mint száz éves történetéről, Pavlovits Károly építőművész debreceni munkáiról, valamint az 1919-1920-as katonai megszállás polgári áldozatairól közöl tanulmányokat.

Idén századik éve annak, hogy 1920. június 4-én aláírták a trianoni békediktátumot. A „Debrecen román megszállásának polgári áldozatai” címet viselő munka a korszak egyik olyan fontos mozzanatát dolgozza fel, amelyet a történelemkönyvek nagy része szinte meg sem említ. Az Antanthatalmak a Tiszántúlt, így a cívisvárost is megszállás alatt tartották, és civilek is áldozatul estek a katonai atrocitásoknak. (A Cívisporta szerkesztősége idén szeptemberben helyezett el az áldozatok előtt tisztelgő emléktáblát Simonffy utca 54. szám alatti háznál.)

Megszokott és nélkülözhetetlen jelképei a Debreceni Egyetem ünnepi eseményeinek a gerundiumok, valamint az intézmény rektori és dékáni vezetése által ilyen alkalmakkor viselt díszes láncok. Azt azonban kevesen tudják, hogy a karokat jelképező gerundium csúcsdíszek, valamint a rektori, dékáni láncok és medálok több mint 100 esztendeje készültek az első világháborúban hadizsákmányként szerzett ágyúk bronzából, emlékeztetve arra, hogy az egyetem több hallgatója és oktatója is harcolt a haza védelmében és áldozta életét. A díszjelvények történetéről szóló tanulmány az Egyetemtörténet rovatban olvasható.

A „Fejezetek Debrecen építéstörténetéből” című írás három szerzője Dr. Horváth Péter, Balogh László és Gellér Ferenc helytörténeti kutatók. 

Az Archaikus cívisházak „építőkockái” avagy céhes és manufakturális téglaelőállítás Debrecenben című tanulmány írott források alapján mutatja be a hajdani téglavetők város körüli elhelyezkedését, tevékenységét, a fellelhető, összegyűjtött, zömében XVIII-XIX. századból származó, évszámmal vagy névbélyeggel ellátott debreceni tégla és tetőcserép fotójával illusztrálva.

A Cívisporta legfrissebb, téli számában mindezen túl beszámol a debreceni ipari téglagyártás történetével kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről, valamint Pavlovits Károly építőművész debreceni munkáiról is.

A Cívisporta honlapot helytörténettel foglalkozó kutatók hozták létre 2017-ben. Céljuk elsősorban a Debrecenhez kötődő helytörténeti érdekességek, értékek bemutatása, a legfrissebb kutatási eredményeket közlése.

A 2020/2. lapszám a http://www.civisporta.hu/ oldalon érhető el.