Csokonai-ünnepség a Debreceni Református Kollégiumban

Kultúra

Csokonai-ünnepséget tartottak a debreceni Református Kollégium Oratóriumában szerda este abból az alkalomból, hogy 210 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Csokonai Vitéz Mihály költő, a város szülötte, a kollégium egykori diákja.
Fekete Károly tiszántúli református püspök a Református Kollégium felújított Csokonai-emlékszobájában felavatta Burai István festőművésznek Csokonai és diáktársai című festett üvegablakát.

“Olyan alkotást avatunk, aminek régen itt lenne a helye” – utalt a püspök arra, hogy 1944-ben bombatalálat semmisítette meg az eredeti, Toroczkai Oszvald készítette ablakot, és hetven évet kellett várni az új Csokonai-ablakra.

Burai István munkája méltó párja Toroczkai Oszvald ma is látható, a Kollégium 400 éves évfordulójára, 1938-ban készített Hatvani és tanítványai című ablakmozaikjának – tette hozzá Fekete Károly.

A felújított emlékszobába Szilágyi Imre grafikusművész új rézkarcsorozatot készített Csokonairól – jelezte a püspök az emlékszoba avatásakor.

Komolay Szabolcs, Debreceni kulturális alpolgármestere kiemelte: Csokonai az a költő, aki a legjobban összeforrott Debrecennel. Fontosnak nevezte a költő emlékének folyamatos ápolását, “a hétköznapok részévé tételét”.

Az ünnepségen Debreceni Attila irodalomtörténész professzor a Csokonai-kutatás legújabb eredményeiről, Gáborjáni Szabó Botond, a kollégiumi nagykönyvtár és múzeum főigazgatója a Csokonai-emlékhelyről, Keczán Mariann muzeológus a Csokonai Vitéz Mihályt bemutató múzeumpedagógiai füzetről tartott ismertetőt.

A résztvevők ezután a Református Kollégiumból Csokonai Dorottya utcai sírjához vonultak, ahol gyertyagyújtással emlékeztek a költőre.