Kiállítás nyílt Moszkvában – Debreceni fotókat is láthatnak az érdeklődők

Kultúra

A második világháborúban Magyarországon elesett szovjet katonák síremlékeiről, és emlékműveiről készült fotókból nyílt kiállítás kedden Moszkvában.

Bernolák Béla, a fényképek magyar készítője tavaly januárban, majd májusban is elutazott Voronyezsbe és a Don kanyarhoz, ahol nagyapja a 2. magyar hadsereg katonájaként esett el. Doktor Bernolák Béla, az egykori újpesti orvos neve szerepel a Rudkinóban lévő magyar katonai temető egyik márvány emléktábláján. Fotós unokája az utazást és a rudkinói emlékhelyet ugyanúgy megörökítette, mint tavaly a Magyarországon elesett szovjet katonák síremlékeit, temetkezési helyeit. Budapesten, Székesfehérváron és Debrecenben fotózott, s mint mondta, még sok év kell ahhoz, hogy a több mint 3 ezer magyarországi szovjet katonasír dokumentálása elkészüljön.

A Voronyezstől 20 kilométerre délre fekvő Rudkinónál 2003. május 28-án avatták fel a II. Magyar Központi Katonai Temetőt. A Don fennsíkján több mint 19 ezer magyar honvéd és munkaszolgálatos földi maradványait temették újra.

Sebők Sándor fóti plébános is elkísérte Bernolák Bélát a moszkvai fotókiállítás megnyitójára, ahol az egybegyűltek: háborús veteránok és utódaik, idős katonatisztek, orosz hadisírgondozók és a katonai hagyományok őrzői előtt elmondta, hogy a Pest környéki település templomában jelenleg is láthatóak a szovjet katonai sírokról készített fotók, mert a templom a megbékélés helye.

A katolikus plébános az MTI-nek elmondta, a moszkvai fotókiállítás jó alkalom arra, hogy a magyar és az orosz nép közelebb kerüljön egymáshoz. Hozzátette: “Csak a szeretet képes arra, hogy biztosítsa a békés együttélést. Ez a kiállítás ehhez hozzájárult, és akik látták, valamit kaptak ebből”.

A Moszkvai Magyar Kulturális Központban rendezett kiállításra olyan idős orosz emberek is eljöttek, akiknek a hozzátartozói a második világháborúban Magyarországon is harcoltak. Valerij Milovanov nyugdíjas katonatiszt az MTI-nek elmondta: édesapja részt vett a budapesti ütközetben. Megmutatta az apáról 1945. március 3-án készült fényképet is. “A barikád különböző oldalán harcoltunk, de azt kívánom, hogy ha szükség lesz rá, akkor egy oldalon legyünk és győzzünk” – mondta az 1951-ben született ezredes. A volt katonai akadémiai tanár, kutató jelenleg az orosz fiatalok hazafias-katonai nevelésével foglalkozik. Szerinte a magyarországi szovjet katonai síremlékeket, emlékműveket bemutató fotókiállítás jó például szolgálhat akár Oroszországnak is arra, hogyan kell ápolni, tisztelni az elesett katonák emlékét.

Baranyi András, a Moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek arra emlékeztetett, hogy szakértők adatai szerint a második világháború idején a mai Oroszország területén több mint 100 ezer magyar katona esett el. Ugyancsak szakértők állapították meg, hogy több mint 200 ezer szovjet katona vesztette életét Magyarországon a háborúban. A halott katona nem ellenség – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy a mai generációknak szóló rendkívül fontos üzenet: mi is megőrizzük, rendben tartjuk Magyarországon az elesettek nyughelyeit, ahogy azt Oroszországban teszik.