A Vonósnégyes Varázslatos Világa

Kultúra

Miközben a kvartett muzsika külföldön óriási népszerűségnek örvend, Magyarországon szinte teljesen eltűnt a koncertpódiumokról. Ezért határozták el a művészek, hogy országos turnéra indulnak, melynek célja, hogy a vonósnégyes hazánkban is újra ismert és kedvelt műfaj legyen, hogy a közönség felfedezhesse és megízlelhesse azt az igazi örömzene hangulatot, amiért annak idején ezek a művek megszülettek.

Rendhagyónak tekinthető a Kelemen Kvartett első országos koncertkörútja, hiszen arra, hogy egy vonósnégyes műsorával bejárja Magyarország városait, a rendszerváltást követően még nem került sor hazánkban.

Az együttes tagjai számára ez a turné misszió.

„A magyarországi turné nagyon fontos számunkra. Az ember a hazájától kapta mindazt, amit tud, a mestereknek és annak a légkörnek köszönhetően, ami körbevesz minket. Amikor a vonósnégyessel már komoly, nagy sikereket értünk el a világban, úgy gondoltuk, muszáj visszaadnunk valamit abból, amit ettől az országtól kaptunk, és valamilyen módon meg kell találni azokat a csatornákat, amivel ezt a műfajt itthon ismét népszerűvé tehetjük. Ez egyrészt kötelességünk, másrészt szívügy.” (Kokas Katalin)

A nyolcállomásos koncertkörút hét állomása októberben illetve decemberben valósul meg.

Helyszínek:

Október 6.   18.00             Hódmezővásárhely, Református Ótemplom

Október 7.   19.00            Debrecen, Debreceni Egyetem Aula

Október 9.   18.00             Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ,

Munkácsy Szalon

Október 15.   19.00            Pécs, Kodály Központ

December 1.19.00            Kecskemét, Református Újkollégium

December 2. 19.00          Zalaegerszeg, Városi Hangverseny-és Kiállítóterem

December 4. 19.00          Gyula, Gyulai Várszínház Kamaraterem

Az első fellépésre még augusztus 3-án a Művészetek Völgye programsorozatában került sor. A kapolcsi katolikus templomban megtartott est különlegessége volt, hogy első alkalommal lépett színpadra az együttes új tagjaként Varga Oszkár.

A turné alatt a vonósnégyes 2800 km-t utazik Magyarország különböző városai között.

A kvartett felállása a koncertkörút során:

Kelemen Barnabás – I. hegedű

Kokas Katalin – II. hegedű / brácsa

Varga Oszkár – II. hegedű / brácsa

Kokas Dóra – cselló

 

A koncerteken felcsendülő művek:

Haydn: d-moll vonósnégyes, op. 76/2 “Quinten Quartett”

Bartók Béla:  4. vonósnégyes

Kurtág György: Six moments musicaux op. 44

Brahms: a- moll vonósnégyes, op. 51/2

 

„A vonósnégyes irodalom kilencven százaléka nem hivatásos kvartetteknek íródott, hanem zeneszerető: hegedülni, brácsázni, csellózni tudó, műkedvelő vagy profi zenészeknek, akik egyszerűen csak élvezték a közös zenélést. Brahms, Mendelssohn mind-mind örömzenélésre írt, amit egy kicsit elfelejtettek a XX. század második felében. Mi a zenélésnek ilyetén örömét próbáljuk visszahozni.” (Kelemen Barnabás)

 

 

Az esti koncertek előtt az együttes tagjai egy órás matinékoncertet adnak a fiataloknak, melyen szabadon beszélgetve vezetik be őket a komolyzene és a kvartettmuzsika rejtelmeibe. A diákok megismerkedhetnek a hangszerekkel, ízelítőt kapnak az esten felcsendülő művekből, egy-egy zenei részt különböző interpretációkban is meghallgathatnak, ezáltal bepillantást nyerve a zenedarabok értelmezésének titkába.

 

 

A KELEMEN KVARTETT

 

 

A Kelemen Kvartettet 2010-ben Kelemen Barnabás Kossuth-díjas, és felesége Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművészek, valamint Katalin testvére, Kokas Dóra csellista és zeneakadémiai növendékük, Homoki Gábor hegedű-, brácsaművész alapította.

 

A vonósnégyes az indulás óta eltelt csaknem öt évben fellépett London, Párizs, Berlin leghíresebb színpadain, hatalmas sikerrel járta be Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kína nagy koncerttermeit, megnyerték a legnagyobb nemzetközi kvartettversenyek első helyezéseitMelbourne-ben és Pekingben. Idén júniusban pedig a 3 évente megrendezésre kerülő Paulo Borciani versenyen diadalmaskodtak Olaszországban. A zsűriben helyet foglaló világhírű zongoraművész, Martha Argerich a Kelemen Kvartett Mozart és Haydn játékát életre szóló élményként jellemezte.
A nemzetközi sajtó az utóbbi idők “legfelvillanyozóbb vonósnégyesének” titulálta az együttest.

 

Olyan művészekkel játszottak együtt, mint Joshua Bell, Pekka Kuusisto, Joseph Lendvay, Maxim Rysanov, Gidon Kremer, Steven Isserlis és Nicolas Altstaedt a vonósok, illetve Frankl Péter, José Gallardo és Rados Ferenc a zongoristák közül.

 

Gidon Kremer saját svájci fesztiváljára hívta meg őket rezidens kvartettként. 2012-ben felléptek a Lockenhaus Fesztiválon rezidens kvartettként és a berlini Filharmóniában adtak bemutatkozó koncertet. 2013-ban a South Cork-i Fesztiválon vendégeskedtek, majd ugyanaz év szeptemberében “beugrással“ debütáltak a híres londoni Wigmore Hallban, ahová a koncert sikerét követően az elkövetkező 3 évben 4 koncertre visszahívták őket. 2014-ben többhetes ausztrál és kínai koncertkörúton vesznek részt.  2015. március 15-én a New York-i Carnegie Hall-ban mutatkoznak be, de fellépnek az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint India, Kína, Új-Zéland és Amerika nagyvárosaiban is.

 

Az együttes különlegessége, hogy mindhárom hegedűs brácsázik is, gyakran cserélgetve a 3 szólamot, így belülről megismerve a művek háromnegyedét.

 

Homoki Gábor a közelmúltban bizonytalan időre megvált a csapattól, helyét Varga Oszkár vette át, aki 5 éve Kelemen Barnabás és Kokas Katalin zeneakadémiai növendéke, szintén hegedül és brácsázik, szólistaként és kamarapartnerként pedig számos nemzetközi koncertteremben fellépett már.

 

A Kelemen Kvartett tagjai

 

Kelemen Barnabás korosztályának egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb művésze, mind hegedűművészként, mind brácsistaként elhivatott kamarazenész és kvartettmuzsikus, karmester, világszerte tart mesterkurzusokat, 2005-től a Zeneakadémia docense, 2014-től a kölni Zeneművészeti Főiskola professzora.

 

Kokas Katalin a magyar hegedűs-nemzedék egyik kiemelkedőbb személyisége. A szólóhangversenyek mellett elsőrangú helyen szerepel életében a kamarazene, a vonósnégyes és a tanítás. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2002 óta rendszeresen ad mesterkurzusokat szerte a világon. Alapító-művészeti vezetője a 2010-ben indult Nemzetközi Kaposvári Kamarazene Fesztiválnak.

 

Kokas Dóra generációjának egyik kimagasló csellista tehetsége, aki nemcsak szólistaként, de kamarazenészként és vonósnégyesével is egyaránt rendszeresen fellép a legnagyobb koncerttermekben. 2003-tól a budapesti Szent István konzervatóriumban, majd 2006-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek osztályában tanult. 2007-től 3 évig a Bécsi Zeneművészeti Egyetem előkészítős hallgatója, jelenleg a Zeneakadémián Perényi Miklós növendéke.

 

Varga Oszkár korosztályának kiemelkedő fiatal tehetsége, aki egyaránt virtuóz módon játszik hegedűn és brácsán. Szólistaként vagy kamarapartnerként fellépett már a világ és hazánk jelentős koncerttermeiben. 2004-ben felvételt nyert a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol 2009-ben kiemelkedő eredménnyel végzett.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre maximális pontszámmal vették fel, jelenleg Kelemen Barnabás és Kokas Katalin növendéke.