Kamarapopfolk – egy új zenei stílus születése

Kultúra

Saját megfogalmazása szerint igazi „kamarapopfolk” zenét játszik Szabó Balázs Bandája. Az együttes magyar népzenei elemeket vegyít olyan zenei stílusokba, mint a pop, rock, vagy a funky. A zenekar alapítójával, Szabó Balázzsal a debreceni Campus Fesztiválon beszélgettünk.

-Hogyan mutatnád be az együttest valakinek, aki a világ másik feléről érkezett?

-Magyar zenei gyökerekből táplálkozó együttes vagyunk, amely amúgy többféle zenei stílusban játszik. Egy külföldinek azért lehet érdekes a produkciónk, mert betekintést nyerhet abba, milyen sajátosságokat vesz fel a rockzene Magyarországon, vagy például milyen nálunk a funky. Nagyon érdekes és különleges azt hallani, hogyan alakulnak át a különböző zenei stílusok, ha azokhoz magyar népzenei elemeket vegyítünk. Megtapasztalni, mitől lesz bármely stílusú zene magyar. Nem csak attól, hogy magyar a szöveg és magyarok a zenészek, hanem akarva akaratlanul is belekúszik a népzenei vonal. Ugyanakkor a hazai folklór nem töményen, nem nagy dózisban jelenik meg a zenénkben, hanem emészthető, könnyen kibontható formában. Érdekes lehet az is, hogy a költészetet is belevisszük a zenébe, hiszen verseket is feldolgozunk. Hangszerek közül a hegedű dominál, de egyre nagyobb szerepet kap a cselló, a gitár, a bassuzsgitár, a dob. Nem idegen tőlünk a rockos megszólalás sem, de ez nem csak sima rockzene, hanem annál sokkal izgalmasabb. Ha a zenei stílusunkat kellene meghatározni, akkor azt mondanám, hogy kamarapopfolk.

-Milyen gyökerekből táplálkozik a zenétek?

-Az egyik alapját az utcazene jelenti, a másikat pedig Cseh Tamás dalai, az ő hangulatvilága. Nagyon erős a népzenei hatás, elsősorban az erdélyi dallamvilág, Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld vidéke. Ugyanakkor a magyar irodalomból és a költészetből is táplálkozik a zenénk, hiszen verseket is feldolgozunk. Rengeteget kalandozunk a rockzenébe, popba, funkyba, néha jazz-be. Szinte minden dalunk saját szerzemény, mind a zenét, mind a szöveget tekintve – az említett gyökerekből táplálkozva. A versek természetesen nem saját szerzemények, illetve ritkán feldolgozunk autentikus magyar népdalokat is, elsősorban balázstelki és moldvai népdalokat. Emiatt hihetik rólunk sokan azt, hogy népdalokat játszunk, pedig többnyire saját szerzemények.

-Külföldi karriert terveztek-e?

-Vannak határon túli fellépéseink, de csak a szomszédos országokban, messzebbre még nem jutottunk el. Ugyanakkor jó lenne elvinni a zenénket más, messzi vidékekre. A küldetésünknek érezzük azt, hogy a magyar népzenét minél több emberrel ismertessük meg határon innen és határon túl. Amúgy a zenekar megalapításakor nem voltak ilyen nemes célok, nem volt mögötte szándékosság, hogy valamilyen piaci rést pótoljunk. Ez az együttes egy igazi „szerelemgyerek”.

-Saját tapasztalatom, hogy sok egyetemista ismer és kedvel benneteket. Mi lehet annak a titka, hogy egy népzenei gyökerekkel rendelkező, nem mainstream együttes ilyen népszerű tud lenni a fiatalok között?

-Magam sem tudom, miért van ez, nem volt benne semmi tudatosság. Nagyon felemelő számunkra, hogy szeretnek minket a fiatalok, de nincs rá recept, hogyan értük ezt el. Ha lenne recept, akkor nem aggódtunk volna annyit a legutóbbi lemezünk megjelenésekor, hogy milyen lesz a fogadtatása, átmennek-e az üzeneteink, érthető-e, amit közölni szeretnénk. De izgultunk, és a következő lemezünknél is izgulni fogunk. Talán az lehet a népszerűség oka, hogy viszonylag könnyen befogadható és értelmezhető módon nyúlunk a népzenei gyökerekhez, és vegyítjük azt más zenei elemekkel. Úgy tűnik, hogy a zenén keresztül át tudjuk adni azokat az érzéseket, és azokat az üzeneteket, amiket szeretnénk. Sok zenész évekig dolgozik, és nem sikerül sok emberhez ejuttatni a művészetét. Sokszor kezdtem én is elölről, elbuktam, és talpra álltam. Az egyik titkunk az lehet, hogy kis klubokra, kis helyekre, falvakba is elmegyünk, alulról építkezünk. A másik ilyen fontos elem, hogy mindig önmagunkat adjuk, és olyan értékeket közvetítünk, amiket a magunkénak vallunk, és amikért kiállunk. Hálás vagyok, hogy a fiatalok nemcsak a tévéből ömlő, könnyen kapható és emészthető dolgokat figyelik. Mert a mi zenénk egy kis gondolkodást igényel. De nekünk ez a testhetzálló, ez a jövőben is így marad, ebből a színvonalból nem engedünk.

-Mire számíthat tőletek idén a közönség?

-Szeptemberben Budapesten játszunk a Művészetek Palotájában, a Radnóti esten. Hamarosan videoklip premiert is tervezünk, de az még meglepetés, hogy melyik dalhoz lesz. Ugyanakkor folytatjuk a lemezbemutató turnét, szokásunkhoz híven megyünk falvakba, kisvárosokba, községekbe. És lesznek új dalok is idén, tervezünk újabb kooperációkat nemcsak hazai, hanem külföldi zenészekkel is.

Kenyeres Attila

Klipek:

https://www.youtube.com/watch?v=nhO0mz5NF2Q

https://www.youtube.com/watch?v=PcPmokVbz3A

https://www.youtube.com/watch?v=6D1PXQLc3fA