Szeged, kamara, robotika tábor, robotika, tábor, nyári tábor, szakkör, gyerekek

Rekordszámú nyári táborra került sor idén a Somogyi-könyvtárban Szegeden

Helyi hírek

A Somogyi-könyvtárban immár hagyomány, hogy minden nyári szünetben különleges öt-öt napos táborélményeket kínálnak gyerekeknek. Idén azonban rekordszámú, különböző tematikájú és különböző korosztálynak szánt táborral készültek az intézmény munkatársai a nyári szünetet kreatív módon eltölteni kívánó gyermekek számára.

Az élmények sora a helyismereti táborral indult, amely idén az Időutazás Mórával címet kapta. 12 és 16 éves kor között várták a résztvevőket, a Vészits Andrea: Időfutár – Boszorkánysziget 28 73 című regénye alapján megtervezett programsorozatra, amely egy különleges időutazásra invitált Szegedre ugyan, de más-más korokba: részt vehettek a boszorkányégetéseken, az Aranykoporsó korában és még régi korok üzeneteire is rábukkanhattak a legügyesebbek. Balástyai látogatásuk során pedig Móra Ferenc tulipántos ládája is kinyílt.

Képregényes alkotótáborral folytatódott a következő hét, amely során a résztvevők kreatív játékokkal hangolódhattak a képregényalkotásra. Megismerkedhettek a kortárs képregényirodalommal és alkotókkal is találkozhattak, egyes foglalkozásokat ugyanis Pilcz Roland és Márok Attila tartottak a csoport számára, akiknek a neve nem ismeretlen a szegedi képregényes világban. Az egy hét alatt nemcsak saját képregényhősüket alkothatták meg, hanem az asszociatív gondolkodást is elsajátíthatták és fejleszthették a résztvevők.

A következő héten kezdetét vette a kéthetes Robotika tábor, amely a korábbi években tapasztalt nagyszámú érdeklődés miatt két turnusban került megrendezésre. Az első turnus a Rajzolt hősök címet kapta, szintén képregényes tematikában, de ezúttal a robotika eszközein keresztül ismerkedhettek meg a résztvevők nemcsak a Marvel és DC Univerzum hőseivel, de Asterix és Tintin világával is és még az ázsiai manga kultúrába is betekintést kaphattak.

A második turnus ezen a héten zajlik és az 5 nap alatt a Föld körül, Földön, vízen, levegőben robotokkal címet kapta. Az öt napos robotikatábor során a résztvevők egy lenyűgöző és interaktív utazásra indulhatnak a Föld körül. Ez a tábor olyan élményeket kínál, amelyek összehozzák a tudományt, a technológiát, a robotikát, a szövegértést és a kreativitást.

A gyerekek közösen fedezik fel a programozás alapjait egy izgalmas kalandutazáson, amely során különböző közlekedési eszközöket építenek és mozgatnak meg, fokozatosan elmélyítve ezzel programozási ismereteiket. A tábor ideje alatt a résztvevőknek lehetőségük lesz saját tervezésű termékeket alkotni, melyeket aztán 3D nyomtatóval kinyomtatásra kerülnek. Így a programsorozat végén a gyerekek büszkén vihetik haza saját készítésű alkotásaikat.

A tábor során olyan eszközök kerülnek a táborozók kezébe, mint az Ipad Osmo készségfejlesztő tablet játékok; a Scratch programozó játék, amely betekintést nyújt a későbbi robotika világába; a színérzékelővel ellátott kisautók, az Indi robotok; az apró, vonalkövetésre alkalmas robotok, az Ozobotok; vagy éppen a mTiny robot pandák, amellyel az ikonos programozás lépéseit próbálhatják ki. De az öt nap során előkerül a Japán gyártmányú építőkocka játék, az Artec is, a VR szemüveg, valamint a Lego Spike robotok is.

Az 5 nap alatt a Föld körül című robotikatábor csütörtökön kora délután egy különleges zenés programponttal is készül a résztvevőknek, amikor a Flóra & The Blues Fusion elnevezésű formáció ad a témához – utazás Földön, vízen, levegőben – kapcsolódó rövid koncertet a táborozók közreműködésével.

A nyári táborok a Somogyi-könyvtárban 4 héten – 20 napon – keresztül zajlottak/zajlanak a Somogyi-könyvtárban, összesen 65 gyermek részvételével, a 6 évesektől kezdve egészen a 16 évesekig. A programok lebonyolításában a külső meghívott előadókon kívül 9 kolléga vett részt és számos foglalkozással, technikával és eszközzel ismertették meg a táborozó gyermekeket.

(Somogyi-könyvtár közleménye)

Fotó: Frank Yvette