Szeged, megújul, Oskola utca, közvilágítás

Elkezdődött az Oskola utcai közvilágítás rekonstrukciója, a Somogyi utca és a Palánk tömbbelső útfelújítása

Helyi hírek

Az Oskola utcában augusztus 8-tól előreláthatólag szeptember közepéig közvilágítás rekonstrukciót végeznek. Ezzel folytatódik az Oskola utca két éve elvégzett átfogó korszerűsítése, amelyre a város 500 millió forint uniós támogatást és 600 millió forint saját forrást fordított.

Az Oskola utca 11 pontján a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Genév Kft. cseréli az úttest feletti világítótesteket energiatakarékos LED-esre, és a régi átfeszített tartó sodronyok helyére új acélsodronyokat szerel fel. Ezeket a műveleteket a kivitelező csak rövid idejű, átmeneti forgalomkorlátozások mellett tudja elvégezni az érintett szakaszokon. Ezért az autóforgalom időszakosan egy sávon haladhat, helyi terelés mellett, a sebességet korlátozzák. A sodronyok le- és felszerelésekor 5-10 percre a kivitelező teljesen megállítja a forgalmat, ezekben az időszakokban torlódásra kell számítani. A kerékpárosok ezeken a rövid útszakaszokon időszakosan a járművüket gyalogosan tolva, a járdán közlekedhetnek. A rekonstrukció idején az Oskola utca közvilágítása részlegesen üzemel.

Ugyancsak augusztus 8-án elkezdődött a Somogyi utca teljes felújítása az Oskola utca és a Korányi fasor között, valamint a Palánk tömbbelső – Béla, Révai, Palánk és Tömörkény utca – burkolatának rendbetétele.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot a szegedi Norbo-Ép Kft. nyerte 135 millió forint értékben. A kivitelező szakaszokra bontva dolgozik, hogy a lehető legrövidebb ideig zavarja a környéken lakókat és közlekedőket. Első lépésben a Palánk utcát zárják le és a Tömörkény utca végén nem lehet közlekedni. A környékben lakókat és vállalkozásokat szórólapokon is értesítik. A befejezési határidő a szakaszos munkavégzés miatt hosszabb: november vége. A Somogyi utcában összesen 580 négyzetméter járda újul meg a SZAB-székház oldalán, illetve 2006 négyzetméter útburkolat és 222 méter szegély. A Palánk tömbbelsőben 617 négyzetméter járda, 3500 négyzetméter útburkolat és 600 méter szegély kerül felújításra.

A szegedi önkormányzat saját forrásából minden eddiginél többet, 3,3 milliárd forintot költ útfelújításokra az idei évben, így minden városrészben sikerül a legfontosabb útvonalakat korszerűsíteni.

(Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közleménye)

Fotó: Frank Yvette