Milyen legyen a Piac utca? Debreceniek, most véleményezhetjük!

Helyi hírek

A Piac utca Debrecen egyik legfontosabb utcája, ahol hivatalok, oktatási és egyházi épületek mellett a kereskedelem és a szolgáltatások érhetők el. Egy ennyire központi utcán természetes, hogy folyamatosan változnak, cserélődnek az üzletek. Sajnos azonban az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy az egykor pezsgő utca több helyen foghíjassá vált, egyre több az üres kirakat. Ezzel a jelenséggel más nagyvárosok is küzdenek, de sok pozitív példát is találunk, ahol igyekeznek ezt a kiüresedést visszafordítani – írja közleményében a K-Monitor és az Alternatív Közösségek Egyesülete.

“Mi most Debrecenben szeretnénk erre a jelenségre figyelmet irányítani és párbeszédet teremteni a civilek, a vállalkozók, a vásárlók és az önkormányzat között. Ennek első lépéseként a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete és a K-Monitor részletesen feltérképezte a Piac utcában lévő utcafronti üzlethelyiségek. Az eredmények interaktív ábrákkal a piacutcaujratoltve.hu oldalon böngészhetőek.

A kutatáshoz adatigénylésben megkaptuk az önkormányzattól és a Cívis Ház Zrt.-től az utcában lévő, önkormányzati tulajdonú üzletek adatait és önkéntesekkel egyenként felmértük az utcafronti üzleteket. Azt találtuk, hogy minden ötödik négyzetméternyi önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség üres az utcában, miközben az önkormányzati üzletek összesített mérete a legnagyobb debreceni plázával vetekszik.
A kutatásból kiderül, hogy a Petőfi tértől a Nagytemplomig ruházati üzletből van a legtöbb (23) – kiemelkedően sok ezek közül az esküvői ruhákkal foglalkozó üzlet, de alacsonyabb státuszú ruházati üzletekből is bőven találni. Ezzel nagyjából megegyező számú, inkább magasabb presztízsű ajándékbolt, virágbolt, könyv-, papír-írószer- vagy ékszerkereskedés (21). A “dobogóra” még a szépészeti szolgáltatásokat nyújtó üzletek (12) fértek fel, de jelentős számú utazási iroda és ingatlanos is található a Piac utcán. Érdekesség, hogy az utcán 4 hallókészülék-szaküzlet is megtalálható.
Azt, hogy egy utca mennyire élő, jól mutatja, hogy különböző napokon és napszakokban hány üzlet tart nyitva. Ahhoz, hogy ezt is meg tudjuk mutatni, helyszíni felmérésünk során kigyűjtöttük, hogy a vizsgált üzletek mikor vannak nyitva a szerdai és szombati napon. Az ábráinkon jól látszik, hogyan zár be délutánra a legtöbb üzlet, és melyek azok a vendéglátóhelyek, amelyek estig kitartanak.
A kutatás egy ősszel záruló projekt része, amelyben igyekszünk konstruktív javaslatokat is kidolgozni, ebbe bevonva a város döntéshozóit és civileket, gazdasági szereplőket. Az igények felmérésére egy innovatív közösségi kérdőívet is készítettünk, amelyben hagyományos kérdések mellett térképes rajzokkal is véleményt lehet mondani a Piac utcáról.
A kérdőív itt érhető el, eredményeiről ősszel egy nyilvános eseményen számolunk be.”