Szeged, Gogol utca, felújítás, belváros, járda, aszfalt, fák, lakossági fórum, Agóra, Nagy Sándor

Elkészültek a szegedi Gogol utca felújításának tervei

Helyi hírek

Teljes egészében felújítanák Szegeden európai uniós források felhasználásával a Tisza Lajos és a Londoni körutat összekapcsoló Gogol utcát – közölte a megyeszékhely városfejlesztési alpolgármestere hétfőn, lakossági fórumon.

Nagy Sándor a ProUrbe Mérnöki és Városrendezési Kft. által készített terveket bemutató eseményen elmondta, a “sétáló belváros” bővítésének egyik eszköze a környező utcák rekonstrukciója. A Gogol utca felújításának célja, hogy javítsák a környezet minőségét, biztonságosabbá tegyék a gyalogosforgalmat, csillapítsák az átmenő forgalmat.

A Kölcsey utcát több mint egy évtizede teljesen sétálóutcává alakították, ennek meghosszabbítása a mintegy 550 méter hosszú Gogol utca.

A jelenlegi árakon mintegy 600 millió forintos költségű rekonstrukciót a többi közt az indokolja, hogy a városi közegben megszokott növények nem bírják az egyre forróbbá és szárazabbá váló klímát, a fák túlnőtték az utcát, megrongálják a járdákat, a pincék falát, illetve a tetőket – közölte az alpolgármester.

A tervek szerint a Gogol utca egyirányú marad az ellenirányú kerékpáros forgalom biztosításával. Az úttesten váltott oldalon parkolósávot alakítanak ki, a két méter széles járda klinkertéglás burkolatot kap, a járda és az út között pedig 1,5-1,9 méter széles zöld sávot alakítanak ki. A keresztutcák által három szakaszra tagolt utcán a kereszteződésekben a járdaszintre emelik az úttestet, a szakaszok felénél sávelhúzással mérséklik a járművek sebességét. Az 5,5-6 méter széles út mellett 36 hagyományos, két akadálymentes és három rakodóparkolót, az utca két körút felőli végén mikromobilitási pontokat alakítanak ki. Oszlopokkal akadályoznák meg, hogy a járdákra parkoljanak – ismertette a terveket Nagy Sándor.

A fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi 670-ről 900 négyzetméterre nő a zöldfelület aránya. Az utcában a jelenlegi fák helyett 108 oszlopos mezei juhart ültetnek gyökérterelők alkalmazásával, valamint 1354 cserjét és talajtakaró növényeket telepítenek.

A projekt fontos eleme a csapadék megtartása, a tetőkről lefolyó vizet szikkasztó blokkokba vezetik, ahonnan lassan szivárog be a talajba. A zöldfelületekhez csepegtetős automata öntözőrendszert telepítenek, a városban más helyütt is használt utcabútorokat helyeznek ki.

A belváros egységes arculatának megfelelően a környéken állókhoz hasonló kandeláberek biztosítják majd a közvilágítást – tudatta a politikus.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette