Szeged, Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, kamara, Párizsi krt.

Az élelmiszeripar jövője: új oktatási program indul a képzett szakemberekért

Helyi hírek

Hiány van az olyan jól képzett szakemberekből Csongrád-Csanád vármegyében, valamint Szerbia határmenti térségében is, akik alkalmasak lennének a korszerű élelmiszer-termelés és a szolgáltatóipar követelményeinek megfelelni. A kkv-k körében, valamint a vendéglátóipar szállodákra, kávéházakra és éttermekre fókuszáló szegmensében (HoReCa szektorban) jellemző a megfelelő kommunikációs és digitális készségek hiánya, amelyek a meglévő oktatási programok lassú korszerűsítésével hozhatók összefüggésbe.

Éppen ezért döntött úgy az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara és a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, hogy az Interreg IPA Magyarország-Szerbia Programban elindítja a Feeding Future nevű projektjét, mely által egy oktatási program jön létre az egyetemi hallgatók és a vállalkozások számára. Az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara számára ugyanis egyértelmű, hogy az oktatói oldalról is hiányoznak bizonyos soft és digitális készségek, és hogy a jelenlegi élelmiszertermelési képzéseket aktuális tartalmakkal, elemekkel kell frissíteni annak érdekében, hogy a jövő szakértői egy magasabb minőségű munkát tudjanak végezni.

A program négy kurzusból áll majd: kommunikáció és branding, digitális és körkörös megoldások az élelmiszertermelésben- és elosztásban, okosmegoldások az ételgyártásban, egészségtudatos táplálkozás. Az oktatási csomag második része céglátogatások formájában valósul meg, mely az “Aperitiv sorozat” címet visel, és szintén négy témát ölel fel: a női vállalkozások jógyakorlatainak bemutatása, fenntartható megoldások jógyakorlata, e-megoldások az élelmiszeriparban, tudatos táplálkozás.

Azok, akik oklevelet is szeretnénk kapni arról, hogy sikeresen részt vettek az oktatási programban, legalább három kurzuson és legalább három céglátogatáson kell részt vegyenek.

A Feeding Future projektben létrejövő oktatási program egyes elemeit az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara integrálja majd a saját képzési programjába is az elkövetkező 5 évben. Mindemellett pedig a 185.122,35 euróból megvalósuló projekt részeként elkészül majd az élelmiszeripar modernizálását előirányzó stratégia is. A projekt támogató partnere a Vajdasági Gazdasági Kamara, az Ecopanonia klaszter, valamint az Európa Kollégium.

A projekt neve és száma: TÁPLÁLJUK A JÖVŐT! – ÉLELMISZERIPARI SZAKEMBEREK TÁMOGATÁSA AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS ÉS HATÁRON ÁTNYÚLÓ AKTVITÁSOK SEGÍTSÉGÉVEL (Feeding Future) – HUSRB/23R/21/046
A projekt főpartnere: Újdivéki Egyetem Technológiai Kara
A projekt partnere: Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara
A projekt támogató partnerei: Vajdasági Gazdasági Kamara, Ecopanonia klaszter, Európa Kollégium
EU társfinanszírozás összege: 185 122,35 EUR  Megvalósítási időszak: 2024.06.01. – .2026.05.31.
(Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara közleménye)
Fotó: Frank Yvette