Debreceni Egyetem Floridában

Floridában járt a Debreceni Egyetem küldöttsége. Miért jó ez Debrecennek? Kíváncsiak voltunk a részletekre

Helyi hírek

Oktatási, kutatási, innovációs fejlődési irányait, jó gyakorlatait és nemzetközi kapcsolatait mutatta be a Debreceni Egyetem a Hungarian Summiton, Floridában – számoltunk be róla korábban az egyetem híradása alapján.

Az eseményen részt vett Pető Károly általános rektorhelyettes, Nagy Péter, a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke, valamint Bács Zalán, a Sporttudományi Koordinációs Intézet képviseletében.

Az intézmény közleményében kiemelte: a Debreceni Egyetem azzal a céllal vett részt a rendezvényen, hogy ismertesse képzési portfólióját, oktatási, tudományos és sportstratégiáját, valamint az ezeken a területeken elért eddigi eredményeket.

A csúcstalálkozón üzleti, oktatási és közösségi szekcióban egyeztettek a magyar és az amerikai felsőoktatási intézmények szakemberei, akik többek között betekintést kaphattak az University of Central Florida kilenc inkubátorházat magában foglaló accelerátor programjába, az amerikai Department of Defense tevékenységébe, valamint a floridai gazdaságfejlesztési ügynökségek és szervezetek munkájába is.

Milyen haszna volt a konferenciának? Hogyan profitál ebből Debrecen?

A 2024. május 21-25. közötti utazásról csak egy hónappal később, és nem túl bőbeszédően számolt be az egyetemi hírportál, így a hír kapcsán felmerült bennünk néhány kérdés. ezeket küldtük el a Debreceni Egyetemnek és a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarának:

Az út során milyen feladatokat kellett ellátnia az EDC vezetőinek?

Milyen céllal vettek részt a konferencián?

Az EDC számára milyen haszna van a konferencián való részvételnek?

Milyen következtetésekre jutottak a floridai konferencia
során?

A Debreceni Egyetem válaszai

A küldöttség feladataira irányuló kérdésünkre a Debreceni Egyetem válaszában úgy fogalmaz, a 2024. május 22-24-én rendezett Hungarian Summit című konferencián idén Debrecen volt a kiemelt vendég. A Hungarian Summit kulcsfontosságú kapcsolatépítési platformként szolgál, amely erősíti a két ország közötti gazdasági, oktatási, közösségi és kulturális kapcsolatokat. A HungarianHub által létrehozott és szervezett esemény 2021-es indulása óta exponenciálisan nőtt, és a kulturális megbecsülés előmozdításának és a gazdasági növekedés ösztönzésének fontos bástyájává vált, és az egyik legnagyobb amerikai-magyar networking eseménynek számít.

Azt is közölték, a rendezvény fővédnöke Takács Szabolcs, washingtoni nagykövet volt. A rendezvényen való részvételre Debrecen, mint kiemelt vendég képviselőiként a HBKIK, a Debreceni Egyetem és Debrecen önkormányzata a március 25-én Debrecenben megrendezésre került SelectUSA rendezvényen kaptak hivatalos felkérést. A megtisztelő felkérésnek Debrecen önkormányzata azzal tett eleget, hogy a város és gazdaságfejlesztési feladatokkal megbízott cégek vezetőit delegálta.

A konferencián Pécskay Zoltán, az EDC ügyvezetője előadást tartott a város elmúlt években elért gazdaságfejlesztési eredményeiről, a jövőbeli tendenciákról és befektetési lehetőségekről. Kiemelt téma volt a magyar cégek amerikai piacra való belépésének lehetősége, és annak támogatása, az ezzel kapcsolatos együttműködések kialakítása releváns amerikai szervezetekkel – írta válaszában a Debreceni Egyetem.

Hogyan hatnak a debreceni kis- és középvállalatokra a városba érkező multicégek? Pécskay Zoltánt, az EDC ügyvezetőjét kérdeztük

Arra a kérdésünkre, hogy a küldöttség milyen céllal vettek részt a konferencián, azt a választ kaptuk, hogy

Debrecen bemutatása, előadástartás, debreceni befektetési lehetőségek ismertetése, kapcsolatépítés amerikai gazdaságfejlesztési szervezetekkel és cégekkel, debreceni cégek amerikai piacra lepésének támogatása.

További válaszok:

Az EDC számára milyen haszna van a konferencián való részvételnek? 

Potenciális amerikai befektetők megszólítása, kapcsolatépítés amerikai gazdaságfejlesztési cégekkel, amerikai piacra lépést támogató szervezetekkel.

Milyen következtetésekre jutottak a floridai konferencia során?

Debrecen fejlődése, gazdaságfejlesztési tendenciái, a városba érkező beruházások mértéke amerikai szemüveggel és léptékkel nézve is kiemelkedő, figyelemre méltó. Debrecen továbbra is vonzó célpontja lehet amerikai befektetéseknek. Nagy lehetőség van a magyar KKV-knak is az óriási amerikai piacban, mint potenciális export célpont.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara válaszai

Az út során milyen feladatokat kellett ellátnia az Iparkamara munkatársának? -Standépítés, üzemeltetés és bontás 

  • A Hungarian Summit programjain történő aktív részvétel.
  • Tárgyalások folytatása a konferencián résztvevő üzletemberekkel, kamarai vezetőkkel és  külgazdasági szakemberekkel.

Milyen céllal vettek részt a konferencián? 

Elsődleges cél volt az üzleti kapcsolatok építése és feltárása az Amerikai Egyesült Államokban,  kapcsolatfelvétel amerikai kereskedelmi és üzleti kamarákkal, valamint későbbi együttműködések  megalapozása. 

A Hungarian Summit szervezői kiemelt státuszt adtak nekünk, azaz kiemelt vendégként  szerepelt Debrecen mint város és mint vármegyei központ is, így külön standunk volt kamarai  tagjainkkal, az EDC-vel és a DIF-fel, valamit a Debreceni Egyetemmel. Lehetőség volt egy előadás  keretében bemutatni Debrecent és vonzáskörzetét a rendezvény első napi plenáris ülésén, amit nagy  érdeklődés követett.

Milyen következtetésekre jutottak a floridai konferencia során? 

A Hungarian Summit-on 3 fókuszterület volt: 

-Business

-Education 

-Community, azaz a magyar-amerikai kapcsolatokat célozta erősíteni az üzletfejlesztés, az oktatás, a sport és a kultúra területén, a közösségi kapcsolatok fontosságának bemutatásával együtt. 

A kamarai delegáció értékesnek tartotta a Hungarian Summit programjait. 

Sok lehetőség volt kapcsolatépítésre, amelyek magukban hordoznak további üzleti  lehetőségeket. 

Sikerült pozicionálni Debrecent és a vármegyét ezen az eseményen, amit a személyes és azóta eltelt időszakban írásbeli megkeresések is igazolnak. 

Nagy érdeklődés volt a hajdú-bihari termékek iránt, amelyeket a HBKIK standján állítottunk ki.  Következtetés: érdemes feltárni az USA-ba irányuló export feltételeit, és azokat kiajánlani más vármegyei vállalkozóknak is.

Az Iparkamarának milyen további céljai és hasznai vannak, amelyekkel kapcsolatban az  utazás előnyösnek bizonyult? 

A Kamara külgazdasági tevékenységében fontos momentum volt az a lehetőség, amit meg  tudtunk mutatni a vállalkozóknak és tervezünk további üzleti utakat a későbbiek során az USA-ba. Az  üzleti életben nagyon fontosak a személyes kapcsolatok, amelyek kialakítása mindenképpen hasznos  volt a Hungarian Hub-bal, a Daytona Regional Chamber of Commerce elnökével, a washingtoni  Nagykövetség agrár attaséjával és külföldi befektetésekre és kereskedelemre irányuló gazdasági  tanácsadójával, az American Hungarian Chamber of Commerce in New York alelnökével, a Hungarian  Chamber of Business and Commerce in Florida elnökével és alelnökével, valamint további gazdasági  szereplőkkel.