A végsőkig küzdene a kilakoltatás ellen egy debreceni család – reggel érkeznek a végrehajtók

Helyi hírek

Timi Debrecenben él hetvenhárom éves beteg édesanyjával és tizennyolc éves gyermekével. Sok más honfitársunkhoz hasonlóan ő is devizahitel-károsult. Tíz éve pereskedik otthonáért, most pedig kilakoltatás előtt áll, amit pénteken végre is fognak hajtani. A család nem szeretne az utcára kerülni, bíróságra járnak, és minden követ megmozgatnak, hogy fedél maradjon a fejük fölött.

Történetünk főszereplője 2007 márciusában döntött családjával az ingatlan megvásárlása mellett. A Raiffeisen Banktól 15 millió forint hitelt igényeltek, amit meg is kaptak egy svájci frank alapon működő ingatlan-finanszírozású hitel részeként. 2013-ig fizették is rendesen, de ekkor a havi törlesztőrészletek összege majdnem a duplájára emelkedett. Elkeseredésükben ügyvédhez fordultak, akinek a tanácsára hivatalosan el is álltak a megkötött szerződéstől, mert álláspontjuk szerint a bank olyan tartozást követelt tőlük, aminek összegszerűsége és jogszerűsége sem állja meg a helyét. 2014 óta jogi képviselőikkel együtt járják az első és másodfokú bíróságot és a Kúriát is. Timiék az EU-s irányelvek betartása mellett szeretnék a szerződést érvénytelenítni, és azt elérni, hogy csak a folyósított tőkével, azaz a tizenötmillió forinttal kelljen csak elszámolniuk.

Miközben bíróságról bíróságra jártak, a bank eladta a követelését az Erinum Capital Pénzügyi Szolgáltató ZRT.-nek, amely cég most 51 millió forintos tartozást szeretne kifizettetni a családdal. Ezt abszurdnak és igazságtalannak érzik, amiért többször is panasszal éltek a bíróságon, de csak folyamatos elutasításokat kaptak. A követeléskezelő céggel sem sikerült megállapodniuk, így akár Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bíróságára is elmennek, ha kell.

A károsult szerint a devizahiteles fiaskó mellett egyéb furcsaságok is történtek vele.

Az egyik ilyen, hogy a fent nevezett ingatlannak értékbecslő által felmért ára kicsivel többre rúg, mint 70 millió forint, viszont az árverezésen mindössze 24 millió forint volt a kikiáltási ára. Úgy, hogy előtte semmilyen hivatalos szerv nem ment ki a lakásba becsültetni. Majd érvényes licit útján 43 millió forintért el is kelt a Mediator Credit Kft. részére. A másik érdekes dolog, hogy a fentebb és az előbb említett követeléskezelő cégeknek ugyanaz a tulajdonosa, és további pénzügyi tevekénységi körrel rendelkező társaságai vannak. Timi szerint ez nem lehet véletlen egybeesés, és véleménye szerint a végrehajtó és a követeléskezelő cégek is benne vannak egy ingatlanmaffia-bizniszben. Azt feltételezi, hogy az egyik cég eladta a követeléseket egy másiknak, és több, egy kézben lévő vállalat licitál a kiszemelt ingatlanokra a biztos végeredmény miatt.

Az ügy most abba a fázisába ért, hogy a háromtagú családot péntek reggel kilenc órakor kilakoltatják. Ígéretük szerint minden erejükkel harcolni fognak, és nem hagyják el az otthonukat. Arra is felkészültek, hogy nem lesz barátságos a hangulat.

Folytatás pénteken.