Szeged, Szőregi Rózsafesztivál, rózsa, felvonulás, turizmus, ünnep

Ilyen volt a 2024-es Szőregi Rózsaünnep – fotók

Helyi hírek

Huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Szőregi Rózsaünnepet.

A hagyományokat továbbéltető kertészek előtti tiszteletadást első alkalommal 1999-ben rendezték meg. Az egyik legnépszerűbb program minden évben a rózsaföldek látogatása. Idén Bata András és Tóth Tamás faiskolája nyitotta meg rózsaföldjeit a látogatók előtt, ahol több százezer virágzó rózsatőben gyönyörködhettek.

Az ünnep alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házban fajtabemutatót, rózsakiállítást rendeztek, valamint filmet vetítettek a rózsatermesztés technológiájáról, az érdeklődőknek pedig hadtörténeti előadáson mutatták be a 175 éve megvívott szőregi csata eseményeit.

A leglátványosabb programok egyike a szombati rózsaünnepi felvonulás volt, melyen rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiákerek, gépkocsik, veterán autó, traktor és más jármű, több kisebb-nagyobb csoport vett részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak.

Vasárnap családi futónapot rendeztek, melyen az indulók virágzó rózsák között tehették meg a verseny távjait az óvodásoknak kiírt 500 métertől a félmaratonig. A programhoz jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódott, ekkor rendezték meg a Down Alapítvány dél-alföldi csoportjának találkozóját, melyen három megye érintett családjai vettek rész.

A szőregi rózsatőtermesztés több mint százéves múltra tekint vissza, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rendkívül munka- és szakértelemigényes termesztés jellemzően családi gazdaságokban folyik. Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy 170 hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka sokaknak jelent megélhetést.

A generációkon át öröklődött szakértelemnek és a rózsatermesztésnek kedvező mikroklímának köszönhetően a Szőreg környékén termesztett rózsatövek kiváló minőségűek és Európa-szerte keresettek. A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik.

Ennek elismeréseként a szőregi rózsatő 2012-ben bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába, 2020-ban pedig hungarikum lett.

Fotók: Frank Yvette