Turizmus. Nyaralás. Szakértő. Magyarország. Kiss Róbert Richard

Hol és mennyiből nyaral a magyar 2024-ben? – interjú Dr. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértővel

Helyi hírek

A horvát tengerpart mellett, a görög és az olasz tengerpart is igen közkedvelté vált a magyarok körében, ahogy a belföldi úti célok listája is kibővült az elmúlt években. Már nemcsak a Balaton környékére utaznak a nyári szezonban szívesen az itt élők, hanem például Észak-Magyarországot is kíváncsian veszik szemügyre. Dr. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértőt kérdeztük.

A jó időnek köszönhető, hogy az elmúlt években egyre többen döntenek úgy, hogy már júniusban elmennek nyaralni, vagy ez sokkal inkább egy gazdasági döntés?

Az, hogy valaki elmegy-e nyaralni, egyszerre érzelmi és gazdasági döntés, hiszen mindenki vágyik a kikapcsolódásra, a pozitív élményekre, de sajnos ma nem mindegy, hogy mennyibe kerül mindez. Összességében azt látjuk, hogy a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború vagy a gazdasági válság hatása ellenére, a júliusi és augusztusi hónap nagyon erős lesz, úgy külföldön, mint belföldön, ahogy már a tavalyi évben is az volt, a korábbi évektől eltérően. És igen, idén már a június is annak mondható. Ennek több oka van: az egyik, hogy a nyaralóhelyek nem annyira túlzsúfoltak ilyenkor, mint a főszezonban, a másik, hogy az árak valóban kedvezőbbek. Bár manapság az is elmondható, hogy az év bármely hónapjában szívesen utaznak az emberek, évszaktól függetlenül. A belföldi turizmus különösen erős, de a külföldre utazó magyarok száma is egyre nő. Horvátországba például tavaly csúcsot döntöttünk, mindazzal a 700 ezer magyar turistával, aki oda látogatott, és minden bizonnyal ez a szám idén tovább emelkedik majd. És újra népszerű lett Görögország illetve Olaszország is a magyarok körében. Ez nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem azért is, mert az élményeket, tapasztalatokat kamatoztatni tudja az ember, másként látja általuk a világot és önmagát, nem utolsó sorban pedig a rekreáció hatására újult erővel tudja magát belevetni ismét a munka világába.

Horvátország, Opatija, strand, Adria tenger, tenger, tengerpart, nyaralás, utazás, turizmus
Nyaralók Horvátországban.

Melyek a legközkedveltebb úti célok 2024-ben?

2024-ben a belföldi úti célok közül a legközkedveltebbek közé a Balaton partján elterülő települések tartoznak, ilyen Siófok, Hévíz, Keszthely, Balatonfüred. Látjuk továbbá azt is, hogy a nagy, vizi paradicsomok, olyan, mint például Hajdúszoboszló, Debrecen vagy Sárvár, ugyancsak népszerűek. De a kedvelt úti célok közé tartoznak azok a városok is, ahol van látnivaló, vannak események, bőséges a programkínálat. Ezek közé tartozik Budapesten túl, Szeged, ami személy szerint az én egyik kedvenc városom, ahogy Sopron is. Emellett azt látjuk, hogy olyan falvakban, városokban is megfordulnak az emberek, ahol 20 évvel ezelőtt például egyáltalán nem lehetett turistákkal találkozni. Ilyen Nyíregyháza. De Tokaj környéke is rengeteget fejlődött, ott is igen sok a látnivaló, az egyik leglátogatottabb település Észak-Magyarországon mégis Noszvaj. A Velencei-tó és a Tisza-tó környéke is megtelik ilyenkor. Nagyon sok jó kerékpár túrára alkalmas útvonalunk van, például a magyar tengert is körbe tudjuk biciklizni. A belföldi úti célok kiválasztásánál egyébként sokak számára fontos, hogy a pihenés aktívan teljen. Ami viszont teljes mértékben a koronavírus-járvány hozadéka, az nem más, mint a saját környezetünk felfedezése. Az emberek többsége rájött arra, hogy fontos számára, hogy ismerje az őt körülvevő különlegességet, csodákat.

A külföldi úti célok közül, ahogyan azt már említettem is, Horvátországba megy a magyar turisták közül a legtöbb, de, mint mondtam Görögország és Olaszország is népszerű idén. Egyiptomba és Tunéziába is sokan utaznak, de Spanyolországot, Marokkót és Törökországot is szeretjük. A tengerparttal nem rendelkező országok közül Ausztria a legnépszerűbb. Kirándulni repülővel Rómába, Londonba, Barcelonába mennek a magyarok közül nagyon sokan.

Inkább apartmanban vagy hotelban szállnak meg a magyarok?

A 3 és 4 csillagos hotelek a legnépszerűbbek itthon és külföldön egyaránt, de sokan választják az Airbnb-ket is, sőt, Magyarországon a kempingek is igen közkedveltek, ugyanis az elmúlt években olyan felújításokon mentek keresztül, melynek köszönhetően maximálisan megfelelnek a 21. századi követelményeknek.

Anglia, Marriott hotel, szálloda, turizmus, gazdaság, London
Hotel Angliában.

Egy pár, illetve egy átlagos 3-4 tagú család mennyit költ el egy hét vagy tíz nap alatt ilyenkor?

A válasz összetett, hiszen mindez attól függ, hogy hová, mikor, hányan megyünk, és milyen szolgáltatásokat kívánunk igénybe venni. Általában véve elmondható, hogy az emberek nagyjából annyit költenek el a nyaralás során, mint amennyibe az adott út került. Ez azt jelenti, hogy ha az utazás 300 ezer forintba került, akkor annyit biztos el is fognak költeni azon az adott helyen. A magyarok nem fukarkodnak, de nem is szórják a pénzt a többi turistához képest.

És zárásképpen: mit ajánlana azoknak, akik kevésbé tehetősek, de mégis el szeretnének menni a nyáron kikapcsolódni, feltöltődni?

Mindenképp azt ajánlom, hogy ne menjenek a saját környezetüktől túl messzire, egyrészt azért, mert magával az utazással sokat lehet spórolni, másrészt azért, mert higgyük el, hogy nagyon sok látnivaló van sokszor a közelben is.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette, Kiss Róbert Richard