ZebraSzerda Debrecenben

Rendkívüli demonstráció készül Debrecenben a kínai gyár vízszennyezése miatt

Helyi hírek

A ZebraSzerda Mozgalom Debrecenben elkötelezett a környezet védelme iránt, és örömmel fogadja a környezetvédelmi és területi hulladékgazdálkodási hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal határozott fellépését a kínai HALMS Hungary Kft.-vel szemben, mely a környezetveszélyeztetéssel járó jogsértést fokozottan érzékeny területen követte el – írja közleményében a mozgalom.

Rámutatnak, a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet melléklete alapján Debrecen város ugyanis fokozottan érzékeny, valamint kiemelten érzékeny felszín alatti terület. Elismerik a hatóság intézkedéseit a szennyezés feltárásában és a jogsértés szankcionálásában.

Kínai cég vízszennyezése: reagált a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal

Azt írják, fontosnak tartják a nyílt kommunikációt a hatóság és a lakosság között, hogy a környezeti kockázatokról és hatásokról maradéktalanul értesüljünk, ezért a közleményünkben feltett kérdéseket közadatkérésként is benyújtottak emailben:

Pontosan milyen anyagot bocsátott ki a HALMS Kft. a csatornarendszerbe? Bár a szennyezés az ipari park erre a célra létesített csapadékvíz-elvezető rendszerében maradt, a kikerülő anyagok milyen hatással voltak a környezetre? Milyen mértékben szivárgott be a szennyezett víz a talajba? Milyen talajtípusok érintettek a szennyezés által? Volt-e károsodása a növény- és állatvilágnak, illetve fennáll-e a veszélye annak, hogy a szennyezett víz bejutott a talajvízbe?

A HALMS Hungary Kft. számára kiszabott bírság a kármentesítéshez elegendő-e?

A HALMS Hungary Kft. a CATL akkumulátorgyára szomszédságában létesült és az elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott, ami arra utal, hogy az elhelyezkedése logisztikai megfontolásra vezethető vissza. Bár a cégnek akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenysége nincs, a fémmegmunkálás az autóiparban kulcsfontosságú tevékenység, ezért kérünk tájékoztatást, hogy a HALMS Hungary Kft.-nek beszállítói kapcsolatai vannak-e helyi autóipari vagy azokat kiszolgáló üzemekkel?

Milyen típusú elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott a HALMS Hungary Kft.?

Mit tehetnek a helyi lakosok, mi a hivatalos eljárás, ha észlelnek környezetszennyezést és a hatóság felé szeretnék bejelenteni?
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 30. § (2) bekezdésében foglaltak szerint: Az adatigénylésnek közérthető formában és – amennyiben ezt az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv aránytalan nehézség nélkül teljesíteni képes – az igénylő által kívánt formában, illetve módon kell eleget tenni.

https://debreceninap.hu/helyi/2024/06/11/a-csatornaba-folyatta-a-szennyezett-vizet-egy-kinai-ceg-debrecenben-csak-a-valasztas-utan-hoztak-nyilvanossagra-az-ugyet/

A ZebraSzerda mozgalom eseményt is hirdetett a hét utolsó munkanapjára:

2024.06.14. (péntek) 16:30-17:30
Debrecen, Kormányablak, Piac utca 42-48.
Állj ki zebrázni velünk a felelős #környezetvédelem jegyében!
Legyünk minél többen, mert együtt erősebbek vagyunk!
Fogj egy kartont és írd rá azt az üzenetet, amit szeretnél, hogy az emberekhez eljusson a közös ügyünket érintően.