Szeged, Szeged napja, Borfesztivál, zászló, Belvárosi híd

Jelentkezz a Zöld Hackathonra, és álmodj Szegedre innovatív zöld megoldásokat – mutatjuk a részleteket

Helyi hírek

Vasárnapig lehet regisztrálni Szeged városa és az Energiaklub által szervezett Zöld Hackathonra, ahol a jövő legforróbb kérdésein gondolkozhatnak a résztvevők. A június 21-én, az Agórában megrendezésre kerülő eseményen a csapadékvíz-megtartással, a biodiverzitás növeléssel, a városi hőszigetek kezelésével, a lakossági bevonással és egyéb olyan problémákkal foglalkozhatnak a jelentkezők, melyek megoldása kritikus fontosságú lehet a klímaváltozáshoz való helyi alkalmazkodásban.

Mivel a kérdéskör annyira szerteágazó, a szervezők nem csupán zöld, építészeti, vagy várostervezési területen tanuló hallgatókat vagy végzett szakembereket várnak a lehetséges megoldások kidolgozásához, hanem a társadalom- és gazdaságtudományi háttérre, vagy a téma iránt érdeklődő kreatív, nyitott személyiségekre is egyaránt szükség van.

A hackathonon programozni nem kell, de a módszer hasonló: egy-egy csapatnak egy nap alatt kell eljutnia egy ötlet megszületésétől a megoldás kidolgozásáig. Ehhez minden segítséget meg is kapnak a résztvevők: a nap a témákban járatos szakértők előadásaival kezdődik, akik a hackathonfolyamán mentorként is folyamatosan segítik a csapatokat.

Az ötletversenyt egy szakmai zsűri értékeli, és eldöntik, melyik csapat viheti haza a 200 000 forint értékű fődíjat. A legjobb ötletek bekerülhetnek Szeged zöldinfrastruktúra fejlesztési akciótervébe, így a későbbiekben jó eséllyel meg is valósulhatnak.

Zöld Hackathon mentorok:

  • Gulyás Ágnes, természetalapú megoldások szakértője, egyetemi adjunktus, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék, Szegedi Tudományegyetem
  • Vaszócsik Vilja, tájépítész, területi tervező
  • Szerdahelyi Mátyás, kommunikációs szakértő
  • Kulcsár Sándor, okos város szakértő, közgazdász

Zöld Hackathon zsűri:

  • Gergely Éva, Kertészeti vezető, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
  • Vakula Réka, tájépítészmérnök
  • Mihálik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok

Jelentkezni egyénileg vagy csapatban lehet vasárnap éjfélig, vagy ameddig még van szabad hely, minden további információ megtalálható itt.

A rendezvényt az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezi közösen a Greenscape CE projekt (Projektazonosító: CE0100042) keretein belül. Az esemény az Interreg Central Europe program támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Fotó: Frank Yvette