Kezdődik a szúnyogirtás Debrecenben

Helyi hírek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek hétfőn és kedden Debrecenben. 

A kezelés időpontja: 2024. június 10-11., a napnyugta utáni órákban. Pótnapok: 2024. június 11-12., ugyanebben az időben. A kezelés helye: Debrecen területe (a 35. sz főút – 4. sz. főút – 33. sz. főút által határolt belső körzetek kivételével) és Debrecen-Józsa területe.

Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szúnyogok számának csökkentésében a lakosság aktív közreműködése is fontos. A ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával nagymértékben hozzájárulhatnak a szervezett védekezés sikeréhez. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

A szakemberek arra kérik a lakosságot, szüntessék meg otthonukban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

Tippek

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsuk, tároljuk, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltsük, hanem rendszeresen cseréljük friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót fedjük le vagy szúnyoghálóval takarjuk le. Ezzel megelőzhető, hogy a szúnyogok a vízbe rakják a petéiket.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsuk karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítsük le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyjuk, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltsük fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal, és erre öntsük a vizet.
  • Ne tároljunk a szabadban szétszórtan olyan hulladékot – pl. gumiabroncsot, stb. – melyben a víz összegyűlhet.
  • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló, stb. nyílászáróit tartsuk zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védjük azokat.