Mikepércsi Anyák: Papp László nem alkalmas arra, hogy az itt élőket képviselje

Helyi hírek

Másfél éve küzd a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) a Debrecenben épülő akkumulátoripari beruházások és azok környezeti, egészségügyi, gazdasági, társadalmi és kulturális következményei ellen. Ez alkalomból jelent meg egy hosszabb írás a szervezet Facebook-oldalán.

Emlékeztetnek, csak Debrecenben 7 – jogilag akkumulátorgyárként engedélyezett – gyárat jelentettek már be, amelyben van katódgyár, szeparátorfólia-gyár, akkumulátor-összeszerelő, akkumulátor-megsemmisítő és akkumulátor-feldolgozó, raktárral és klasszikus akkumulátorgyár is.

A Mikepércsi Anyák közleménye rámutat, a környezetvédelmi szabályok, amelyek alapján ezek a felső küszöbértékű, veszélyes, környezetterhelő, egészségromboló gyárak engedélyt kapnak a hatóságoktól, nem alkalmasak az akkumulátor-technológia és a működés következményeinek feltárására, a környezetkárosítás megakadályozására meg pláne nem.

“Kiderült, hogy ezek a gyárak Magyarországon kényükre-kedvükre szennyezhetnek, legfeljebb kapnak egy kis bírságot, amit nevetve fizetnek ki a milliárdos bevételeikből. Legújabban már bírságolni sem kell őket, helyette elég egy szerződést kötni, melyben megígérik, hogy valamikor, egyszer, majd nem szennyeznek bennünket, a környezetünket”

– írják.

Környezetvédelmi törekvéseiért díjazták a CE Glass üvegfeldolgozó vállalatát

Bár a hivatalos kormányzati álláspont az, hogy az akkugyárakat a német autóiparnak köszönhetjük, a Mikepércsi Anyák szerint Kína érdekei fölött sem szabad szemet hunynunk. Az ázsiai országban ugyanis már nem tudják a gyárakat bővíteni, lassan nem marad elegendő termőföld, és alig van vizük, az is szennyezett.

“Azt is tudjuk, hogy olcsó kínai hiteleket vett fel a magyar kormány és Kínának szokása cserébe kérni is valamit. Jelen esetben a környezetszennyező gyárainak magyarországi telepítését?”

– teszik fel a költői kérdést.

Ami a debreceni városvezetés hozzáállását illeti, az anyák szerint helyi szinten sem előzte meg a szennyező gyárakról való döntést a szintén jogszabályban kötelező Települési Környezetvédelmi Program megalkotása, amely mostanra, utólag, a MIAKÖ és a kormányhivatal nyomására ugyan elkészült, de az akkumulátorgyárakról szóló korábbi önkormányzati és hatósági döntéseket nem módosította. Úgy vélik, a Települési Környezetvédelmi Program – bár szeretik a süniket – véletlenül sem a “süngarázsokról” és az “instant erdőkről” kell szóljon.

A MIAKÖ szerint Papp László polgármester és az alpolgármesterek, a közgyűlés, amely a gyárakhoz vezető utat döntéseivel kitaposta, nem együttműködő, nem az itt élőket képviseli, megszegte a polgármesteri és képviselői esküjét. “Ráadásul olyan döntéseket hoztak, amelyek túlmutatnak Debrecen közigazgatási határán, így minimum illett volna velünk is megbeszélniük a terveiket”.

“A másfél év alatt mi, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) mindenkiért harcolunk, a debreceniek egészségéért és környezetéért is. Az ellenállás teljes mértékben a civilekre hárul, ami nem könnyű feladat. Meggyőződésünk, ha Papp László nemet mondott volna Orbán Viktornak most hősként ünnepelné a 200 ezres Debrecen és az agglomeráció is, de sajnos gyáva volt. Aki viszont gyáva meglépni egy NEM-et, az nem alkalmas arra, hogy az itt élőket képviselje!”

– írta közösségi oldalán az egyesület.