Megújult az Égő arany neonfelirat Szegeden

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, a szegedi önkormányzat áprilisban jelentette be, hogy felújítja az Égő arany neonfeliratot. A munkálatok befejeződtek, a felújítás 31 millió 670 ezer forintból valósult meg.

Az Oskola utca 4. szám alatt található lakóépület, társasház – amelyben nincs önkormányzati tulajdoni hányad – 1972-ben épült Borvendég Béla Ybl-díjas építész tervezésében. Az épület várostörténeti szempontból meghatározó jelentőségű: az építés aktualitását az adta, hogy  Szeged közelében olajat találtak. Az Oskola utcai szimbolikus épület a szegedi „Olajosok” eredeti elképzelése szerint 20 emeletes lett volna. A tervező érdemeinek köszönhetően végül 9 emeletes lett, nem kitakarva a Fogadalmi templomot. Az épület mezőtúri tégla burkolata kialakításával a tervező a templommal való rokonságot, egységet kívánta megteremteni.

Az épületen elhelyezett neonfelirat az építtető megbízásából, az épülettől függetlenül, külön beruházás keretében készült el, de a köztudatban összeforrott az épülettel. Az eredeti funkciója megszűnt (egykori presszó reklámfelirata), ma már inkább szimbolikus jelentőségű: az épület történetét, a közbeszédben kialakult nevét, az Égő arany házat hirdeti, jelöli. A felújítására kiírt pályázat nyertese a szegedi HPQ Plus Kft. lett.

A felújítás tartalmazta a neonfelirat teljeskörű cseréjét egy speciális szakcég bevonásával, aki újonnan gyártotta le a hajlított fémlemez dobozbetűket és kiépítette a világító felirat áramellátását. A neonbetűkön kívül is minden elemet lebontottak a konzolokról, korrózióvédelemmel látták el őket, majd visszatették a helyükre. Emellett a felújítás során gondoskodtak a madárvédelemről és a csapadékvíz-elvezetésről is.

Az új lemezburkolatok színét és az új neonbetűk fényerejét a kivitelező jóváhagyatta a műemlékvédelmi hatósággal és a városi főépítésszel is.

Az Égő arany felirat helyi védelem alá helyezési eljárása folyamatban van, a felújított Oskola utcában kiemelt pozícióban található neonfelirat várostörténeti, városképi, iparművészeti szempontból, mint épülettartozék jelentőséggel bír, ezért megőrzése, védetté nyilvánítása ipar- és várostörténeti szempontból is indokolt. A közgyűlés rendeletben dönt majd a határozatlan idejű védetté nyilvánításról.

Fotó: Frank Yvette