A tűzoltók munkájával ismerkedtek meg a gyerekek Debrecenben

A tűzoltók munkájával ismerkedtek meg a gyerekek Debrecenben

Helyi hírek

A repülőtéri tűzoltók kiképzésével foglalkozó debreceni DETKA Oktató Kft. nemrég megalakította önkéntes tűzoltó egyesületét, amelynek ifjonc programja keretében gyerekek számára rendezett érdekes foglalkozást 2024. június 2-án, vasárnap.

Az esemény nem volt előzmény nélküli, ugyanis május 4. – a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napja, a magyar tűzoltók napja – alkalmából idén már szerveztek egy bemutatót a fiatalok számára, amellyel az volt a céljuk, hogy egyrészt veszélyhelyzeti ismereteket adjanak nekik, másrészt a tűzoltók munkáját mint életpálya-modellt mutassák meg számukra.

A gyerekek akkor megismerkedhettek a tűzoltóautóval, beöltözhettek tűzoltóruhába, a rövid oktatást követően és a felnőttek szoros szakmai felügyelete mellett a gyakorlatban is kipróbálhatták a tűzoltók tevékenységének egyes fogásait, célra tarthattak fecskendővel, valamint maguk is olthattak tüzet.

Június 2-án hasonló program zajlott a DETKA debreceni reptér közelében lévő oktatótermében és gyakorlópályáján.  A gyerekek előadást hallgathattak meg a segélyhívás fontosságáról, megnézhették, hogyan veszik fel a tűzoltók a bevetési ruhát riasztás esetén, megismerkedhettek az egyéni védőeszközökkel, a kommunikációs eszközökkel és a hőkamerával.

Ezt követően a gyakorlópályán, rossz látási viszonyok között, zárt térben való kommunikáció lehetőségeit ismerhették meg, életmentési bemutatót láthattak, majd maguk is plüssállatok mentését gyakorolhatták, s hőkamerás keresést végezhettek egy gyakorló repülőgépmodell fedélzetén.