Szeged, Tarján városrész, lakótelep, panel, lakások, ingatlan

Több mint 40 család jutott bérlakáshoz idén Szegeden

Helyi hírek

2024-ben 46 család jutott bérlakáshoz Szegeden. Közülük 20-an vehettek át szociális bérlakást, 16, harmincöt év alatti szegedi, illetve szegedi pár kapott ifjúsági garzonlakást és 10-en részesültek a nyugdíjas garzonból. A bérlakásokba összesen 22 gyermek költözik be szüleivel együtt – írta meg a szeged.hu. A sikeresen pályázókkal a jó hírt ma személyesen Botka László, Szeged polgármestere is közölte.

Mint ismertette, a városvezetés 2015-ben hirdette meg először azt az átfogó és az országos is egyedülálló szociális bérlakás programot, amely azóta is töretlen sikert arat. A program keretében eddig 854 szegedi család jutott otthonhoz. A számuk ma további 46 családdal nőtt.

„Eddig 854 szegedi családnak tudtunk felújított szociális bérlakást adni, a mai napon pedig 46-ot adunk át, így ma köszönthetjük a kilencszázadik szegedi családot, aki ennek a programnak – aminek nincsen párja Magyarországon, sajnos –, tehát ennek a programnak a keretében juthat lakáshoz – emelte ki a polgármester a szeged.hu beszámolója szerint.

Elmondta, hogy 2015-ben egy objektív pontozási rendszert vezettek be azért, hogy ezeket a lakásokat valóban azok a szegedi családok kapják, akiknek szükségük van erre a támogatásra, mert piaci alapon nem tudnának lakáshoz jutni.

„A húsz szociális alapon kiosztott bérlakás 30 és 52 négyzetméter közötti, 20 és 42 ezer forint között van a havi bérleti díjuk. Azt gondolom, ez a piaci bérleti díjaknak a töredéke. A tizenhat ifjúsági garzon, ami a Pápai utcában található, azoknak a mérete 27 és 41 négyzetméter közötti, és 23 és 35 ezer forint közötti bérleti díja van. A nyugdíjas garzonoknak, amik a Székely soron és a Keresztöltés utcában vannak 20 és 21 ezer forint a havi bérleti díja” – ismertette Botka László.

Kiemelte: Magyarországon semmilyen kormányzati támogatást nem kapnak az önkormányzatok arra, hogy szociális bérlakásprogramokat bonyolítsanak le, ezért a városvezetés Szegeden úgy határozott, hogy a helyi vagyonkezelő cég, az IKV Zrt. nem veszi ki osztalékként azt a bevételt, amit az önkormányzati tulajdonú belvárosi üzlethelyiségek bérleti díjaként fizetnek az üzletek bérlői, hanem ezt az összeget a lakások felújítására fordítja.

„Közel 2 milliárd forintot költöttünk az elmúlt években arra, hogy tényleg jó állapotban legyenek ezek a lakások. Az önöknek most odaítélt lakások is frissen vannak festve, ahol kellett, ott a nyílászárókat kicseréltük, a burkolatot, a szanitereket is felújítottuk, azaz jó állapotúak, beköltözésre alkalmasak az ingatlanok” – hangsúlyozta a polgármester beszédében.

A polgármester ezután átadta előbb az ifjúsági majd a nyugdíjas garzonokat, végül a szociális bérlakásokat.

(szeged.hu)

Fotó: Frank Yvette