Márki-Zay Péter és Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen

Orbán Viktor nem fogott kezet Márki-Zay Péterrel, Lázár János le is hülyézte Hódmezővásárhely polgármesterét

Helyi hírek

Bár Orbán Viktor országjárásának állomásai szigorúan titkosak, és csak bizonyos beavatottak értesülnek az eseményeiről, Márki-Zay Péter kiszimatolta, hogy szombaton Hódmezővásárhelyre látogatott a miniszterelnök.

Márki-Zay el is csípte Orbánt, ám az a kézfogását nem fogadta, kvázi elviharzott mellette. A vásárhelyi polgármester által átadni szándékozott “békepárti” határozatot végül Lázár János vette át Márki-Zay-tól, sőt kezet is fogott vele.

A Telex beszámolója szerint a gyűlésen Lázár már egészen más hangnemre váltott, arról beszélt, hogy a cél

„megszüntetni azt a szégyent, hogy Hódmezővásárhelynek van a leghülyébb polgármestere Magyarországon”.

A miniszter ezt követően köszöntötte a Fidesz hódmezővásárhelyi jelöltjét, Grezsa Istvánt, aki már 2019-ben is próbálkozott, de 15 százalékkal kikapott Márki-Zay Pétertől. Ennek ellenére most úgy látja, június 9-én „tudnak és fognak is győzni”. Márki-Zayra utalva azt magyarázta, hogy sem miniszterelnök, sem „politikai futóbolond” nem akar lenni, majd Magyar Péter is megkapta a magáét, mondván, „a második messiás Péter elballagott az egyes számú messiás Péter mellett”.

Orbán Viktor beszédében először is újra a háborúra fogta, hogy Magyarországon olyan magasak az árak, majd rátért arra, hogy az emberéletek után mindez persze másodlagos.

„Az első világháborúban Hódmezővásárhely nagyon sok vért adott, és a másodikban is adott bőven”

– magyarázta a kormányfő, majd arról beszélt, hogy nincs elég fehér keresztény ember Európában, és ez azzal magyarázható, hogy a világháborúkban halomra lőtték őket. – Az ő gyermekeik, unokáik hiányoznak, ezért nincs elég ember, légüres tér van, ezért jönnek a bevándorlók – fejtegette. – Elzavarjuk azokat az európai vezetőket, akik megmondják nekünk, hogy kikkel éljünk együtt – jelentette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta a hagyományos családmodell fontosságát is, nem mondhatják meg, hogyan éljünk Magyarországon – szögezte le immár sokadjára. – Ez nem lokalizált, hanem terjedő elmebaj – jelentette ki, majd megosztott egy rémtörténetet, miszerint hallott olyan európai iskoláról, ahol kötelező fordított napot tartanak, a fiúk lányoknak öltöznek, a lányok pedig fiúknak.

A miniszterelnök megismételte, mint hogy ezen a választáson dől el a háború és a béke kérdése. Ehhez képest a cél szerinte most nem az, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat. Az EP-választásnak szerinte az lesz a győztese, aki a saját hívei közül mozgat meg minél több embert.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés “békepárti” határozata

1. A Közgyűlés magyarázatot vár arra, hogy a Magyar Kormány miért engedélyezte halált okozó fegyverek Magyarországon történő átszállítását, miért szavazta meg valamennyi Európai Uniós szankciót, katonai segítség nyújtását, miért vett rész a fegyverszállításban, miért küldte ki a Magyar Hadsereg vezérkari főnökét az orosz-ukrán frontra, miért fogadta el Ukrajna 40 milliárd eurós uniós támogatását, miközben mindezeket hazaárulásnak minősítette, és az ellenkezőjét szorgalmazta.
2. A Közgyűlés a 2024. évben 16,5 millió forint támogatásban részesített 27 fő, a Magyar Kormány által háborús konfliktusban küldött, és ott megsérült Vásárhelyen szolgáló katonát.
3. Elítéljük a magyar katonák halálos veszélybe küldését az afrikai Csádba, követeljük, hogy Orbán Gáspár és a Magyar Kormány ne veszélyeztesse a magyar fiatalok életét egy semmilyen nemzeti érdekkel nem magyarázható külföldi katonai szerepvállalással.
4. Elutasítjuk a Fidesznek (Schmidt Mária) kötelező sorkatonai szolgálatra vonatkozó javaslatát különösen felháborítónak találjuk a magyar nők sorkatonai szolgálatának felvetését is.
5. Elutasítjuk Lázár János miniszter úr fegyvergyárak létesítésére, számának növelésére vonatkozó kijelentését.
6. Nem értünk egyet azzal, hogy a Magyar Nemzeti Össztermék egyre nagyobb hányadát fegyvervásárlásra fordítja a Kormány, tankok, repülőgépek mellett, kamikaze drónok beszerzésével.
7. Aggasztónak tartjuk a Kormány háborús készülődését, amely katonai szakközépiskolák építésében, iskolai honvédelmi képzés fejlesztésében, felvételi plusz pontszámok önkéntes katonai szolgálathoz kötésében nyilvánul meg.
8. Indokolatlan háborús uszításnak tartjuk a háborús veszélyhelyzet fenntartását, erre hivatkozva rendeleti kormányzás működtetését, különlegesen károsnak érezzük a magyar emberek közveszéllyel történő fenyegetését, a politikai ellenfelek háborúpártisággal rágalmazását.
9. Elítéljük azt, hogy a Magyar Kormány utolsó pillanatig akadályozta a magyar nemzet biztonságát és békéjét egyedül szavatoló NATO erősítését Svédország csatlakozásával.
10. Hódmezővásárhely valamennyi polgára nevében kifejezzük elkötelezettségünket a béke fenntartása mellett.