Mándi László és Jámbor András

Mándi: “Megfizethető lakhatást mindenkinek!”

Helyi hírek

Debrecen 2016 és 2022 között közel 6 milliárd forintot vett ki a bérlakásaiból, miközben csupán 800 milliót költött a szektorban az önkormányzat saját adatai alapján, a Periféria Központ megjelenítésében – írja közleményében Mándi László, az Összefogás a Cívisvárosért nevű ellenzéki tömörülés polgármesterjelöltje.

Rámutat, ahhoz a kevés önkormányzati bérlakáshoz, ami van a városban, csak licitrendszer alapján lehet hozzájutni, és nem szociális alapon. Magyarul nem azok tudnak hozzáférni a város bérlakásaihoz, akik rászorulnak, hanem azok, akik a legnagyobb összeget tudják felajánlani érte.

A fideszes városvezetés tehát nemhogy javítana a lakhatási válságon és az egekben lévő albérletárakon, hanem aktívan hozzájárul ehhez a válsághoz. Saját bérlőiken szeretnének meggazdagodni, de közben a szociális bérlakásokat felújítási kötelezettséggel adja ki.

Mándi László és az összefogás a cívisvárosért programja szerint visszaforgatná ezt egy városi lakásügynökségbe, “mert a megfizethető lakhatás alapjog”.

Az ellenzéki jelölt szerint azok az emberek hergelnek a hajléktalanok ellen, akik azt a válsághelyzetet megteremtették, amiben egyre többen veszítik el az otthon lehetőségét. “Ezt felháborítónak tartjuk, ezen fogunk változtatni június 9-e után!” – írja.

“A város olcsó munkaerővel, rossz munkajogokkal és adómilliárdokkal akarja idevonzani a külföldi nagybefektetőket és a mérgező akkumulátorgyárakat az emberek akarata ellenére, miközben az emberek élete egyre rosszabb!”

– teszi hozzá

Mándi László ígérete szerint új alapokra helyezné a bérlakás-rendszert, hogy szélesebb körben legyen elérhetőbb, és segítség nyújtson a debreceniek számára.

“Szeretnénk fecskelakásokat létrehozni a fiatalok számára, hogy támogassuk őket az életkezdésben egy megfizethető lakhatási lehetőséggel. Szeretnénk növelni a kollégiumi férőhelyeket, hiszen 2 évtizede nem tett ezért semmit a városvezetés, pedig minden évben túljelentkezés van. Lakásügynökségek létrehozásával szeretnénk támogatni az elérhető lakhatást keresőket, hogy összekötjük őket a kisbefektetőkkel előnyöket kínálva mindkét fél számára”

– sorolja terveit az Összefogás a Cívisvárosért polgármesterjelöltje.

Fotó: Mándi László és Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője, a Párbeszéd-Zöldek frakciójának tagja/Facebook