Debreceni közgyűlés, Papp László

Közlekedési és természettudományi múzeum Debrecenben: nem Papp László a döntéshozó

Helyi hírek

A debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén Madarasi István képviselői kérdése nyomán szóba került a Magyar Természettudományi Múzeum tervezett és egy közlekedési múzeum felmerült Debrecenbe telepítésének témája.

A beszámoló szerint Papp László polgármester a kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum esetében kormányzati döntésre és támogatásra alapozva Debrecen városa az összes szükséges előkészületet megtette ahhoz, hogy egy nemzetközi tervpályázati eljárás induljon.

A Kulturális és Innovációs Minisztériummal egyeztetve a város el is indítja ezt a tervpályázatot. E pályázat eredményének ismeretében kell majd döntenie a kormánynak arról, hogy biztosítja-e a megfelelő forrást a múzeum felépítéséhez. Lázár János építési és közlekedési miniszter május 21-i debreceni látogatása során egy sajtóinterjú keretében azt jelentette be, hogy a kormány első olvasatban foglalkozott azzal az elképzeléssel, mely szerint közlekedési múzeumot lehetne építeni Debrecenben.

Papp László megerősítette, hogy valóban létezik szándék egy járműipari fókuszú közlekedési múzeum létesítésére a városban, de ez a javaslat még nagyon kezdetleges állapotban van.

Lázár János meg is jelölt egy lehetséges építési területet, amely az Északnyugati Gazdasági Övezet közelében lévő 6-6,5 hektáros, állami tulajdonban lévő terület.

A polgármester hozzátette: ennél többet ezzel kapcsolatban nem tud mondani. Hangsúlyozta: amennyiben ezek a múzeumok Debrecenben megvalósulnak, az állami beruházás keretében fog megtörténni, az állam fogja őket fenntartani, s nem a város önkormányzata lesz sem a beruházó, sem a fenntartó.