„Szegeden jelenleg szinten tartás zajlik” – interjú Joób Márton független polgármesterjelölttel

Helyi hírek

Joób Márton politikus, áprilisban Fülöp László kommunikációs szakértő után, harmadikként jelentette be, hogy indul Botka László ellen a 2024-es önkormányzati választásokon, mint polgármesterjelölt. A politikust döntéséről, tervekről és ellenfelekről kérdeztük. Interjú Joób Mártonnal.

Joób Márton Szegeden született és nőtt fel, itt járt általános és középiskolába, egyetemi tanulmányait Budapesten folytatta. Majd Szegeden alapított családot, elvette gyermekkori szerelmét, tizenegy gyermekük született. Háromszoros kenu-világbajnok, 10 éve politizál. Ez a harmadik önkormányzati választás, amelyen képviselőjelöltként indul Újszegeden, immár, mint független jelölt. Emellett 2024-ben úgy döntött, polgármesterjelöltként is megméretteti magát.

Miért döntött úgy, hogy polgármesterjelöltként indul a 2024-es önkormányzati választásokon?

Úgy látom és egyre inkább azt is tapasztalom, hogy Szegeden változásra van szükség. Az egyik legfontosabb célom, hogy olyan munkahelyeket teremtsünk a tőkeerős cégek bevonásával, melyek biztosítják a fiatalok egyetemi képzés utáni elhelyezkedését. Szeretném, ha ezek a fiatalok itt maradnánk, itt alapítanának családot és az is a terveim között szerepel, hogy a városunk azok számára is vonzó alternatíva legyen, akik korábban elmentek innen. Szeretném megállítani a lakosságszám csökkenését és növekedő pályára állítani Szegedet. Úgy látom, hogy a jelenlegi városvezetés töredékét sem használja ki azoknak a lehetőségeknek, melyek Szeged város rendelkezéséret állnak.

Első körben a Szögedi Polgárok Egyesület polgármesterjelöltjeként indult, összegyűjtötte az aláírásokat, nem sokkal később azonban bejelentette, hogy mégis inkább függetlenként kíván indulni. Mi ennek az oka?

Igen, ez így van és ennek az az oka, hogy az egyesület elnöke, miután összegyűjtöttük az aláírásokat, olyan elvárásokat támasztott elénk, amelyekről előtte szó se volt. Így aztán úgy döntöttem, hogy függetlenként indulok a 2024-es önkormányzati választásokon, mint polgármesterjelölt. Ekkor már csak három napunk maradt, hogy újra összeszedjük a támogatói aláírásokat, sikerült. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Szegeden változás legyen, mert meggyőződésünk, hogy nem pártpolitikai alapon kell egy várost vezetni, hanem ügyek mentén. Mindegy, hogy ki jobb vagy baloldali, a közösséget közösen kell, hogy építsük.

Hogy kell ezt elképzelni?

Az elképzeléseinket részletesen be fogjuk mutatni a lakosság számára a következő néhány hétben. Elöljáróban azonban elmondhatom, hogy a lassan egy hónapja tartó kampány ideje alatt, sikerült megismernem azokat a legfontosabb pontokat, amelyeken a szegediek változtatni szeretnének. Nyilván a programom fókuszában a fiatalokon, a családokon és a vállalkozókon kívül ez áll majd. Abszurdnak tartom, ahogy velem együtt az itt élők közül is sokan annak tartják, hogy a városvezetés Szeged mozgatórugóival, ilyen például a Szegedi Tudományegyetem, szinte semmilyen kapcsolatot nem ápol. Ezen mondjuk, azt gondolom, hogy mindenképp változtatni kell.

Szeged, Joób Márton, polgármesterjelölt, választás
Joób Márton szerint a jó polgármester elérhető.

Öt polgármesterjelöltje van Szegednek. Önnek mi a véleménye a jelöltekről?

Ahogyan azt már említettem, nem hiszek a pártpolitikában és a polgármesterjelöltek mindegyike pártpolitikus. A szegedieknek pedig elegük van a pártpolitikából – ezt mutatják az elmúlt hetek tapasztalatai. Hiszek a független erőben és abban, hogy Szegednek igenis nagy szüksége volna egy független vezetőre, egy olyan vezetőre, aki éppen a függetlenségének köszönhetően képes változást hozni. Mert ennek a városnak most már tényleg arra van szüksége. Jelenleg szinten tartás folyik.

Ön szerint milyen egy jó polgármester?

Egy jó polgármester elérhető és az emberek között mozog, ismeri a problémáikat és tudja, minek örülnek. Botka Lászlóval ellentétben én szeretek az itt élők között jönni, menni, kellőképpen nyitottnak érzem magam arra, hogy bárkivel leüljek beszélgetni, tárgyalni, aki nem pártpolitikát folytat.

Zárásképpen: mit lehet tudni a csapatáról?

Az idő rövidsége miatt hoztunk egy stratégiai döntést, miszerint – a polgármesterjelölt állítás mellett – kisebb csapattal vágunk neki a választásnak, azokra a körzetekre koncentrálva, ahol reális cél az egyéni mandátum megszerzése független jelöltként. A csapatot erősíti a feleségem, a legidősebb lányom illetve olyan személyek is, akik ugyancsak régóta politizálnak valamint olyanok is, akik ugyancsak az a céljuk, hogy Szeged minden területe egy élhetőbb hely legyen.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette