Ünnepi Közgyűlés Szegeden: Díszpolgári címmel tüntették ki Gál Bélát – képgaléria

Helyi hírek

Ünnepi Közgyűlést tartottak ma Szegeden – az eseményen a Díszpolgári cím, a Pro Urbe díjak és a Szegedért Emlékérmek átadására is sor került.   

A rendezvénynek a hagyományokhoz híven a Széchenyi tér adott otthont. Az Ünnepi Közgyűlést térzene és táncbemutató előzte meg, amelyben közreműködött a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes. Művészeti vezető: Lázár György, vezényelt: Gyimóthi Zoltán karmester.

Ezt követően zászlófelvonásra került sor, közben a Tisza Kvintett a Szeged-fanfárt játszotta, majd elhangzott a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében a himnusz, vezényelt: Gyüdi Sándor.

Juhász Gyula: Szonett Szegedhez című versét Krausz Gergő, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze adta elő, majd a Szegedi Nemzeti Színház Tánckarának produkciója következett. Koreográfus: Hajdu Anita.

Az eseményt Botka László, Szeged polgármesterének ünnepi köszöntője nyitotta meg hivatalosan.

„A mai napon három fontos okunk is van ünnepelni. Május van, ez Szeged születésnapjának a hónapja. Ilyenkor ünnepeljük városunk visszanyert szabadságát. Idén annak is immár 305. évfordulóját. A Széchenyi téren pedig megrendezzük az ország legnagyobb borfesztiválját a nagyárvíz után ültetett csodálatos platánfák árnyékában. Idén ráadásul nemcsak a szabad városi rang 305. évfordulóját ünnepeljük, hanem Szeged újjászületésének 145. évfordulóját is. 145 éve mosta el a Tisza a régi vályogvárost, hogy a helyén európai összefogással, Európa fővárosainak támogatásával megépülhessen a gyönyörű palotás Szeged. És a harmadik jeles évforduló, hogy húsz éve teljesült be Szent István ezeréves álma. Magyarország és vele együtt Szeged is éppen húsz esztendeje csatlakozott az Európai Unióhoz” – idézte a szeged.hu Botka Lászlót.

A polgármester beszéde után, elsőként Szeged új Díszpolgárát, Gál Bélát, a Radnóti Miklós Gimnázium nyugalmazott igazgatóját köszöntötte. Méltatása után Füle Lajos: Pedagógus című versét Krausz Gergő, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze szavalta el. A vers után Benedekfi István és Benedekfi Zoltán: Lángok című művét hallhatta a közönség.

Pro Urbe díjban részesült Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító tulajdonosa és ifj. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója, vezérigazgatója. Miután elhangzott méltatásuk, Kónya Krisztina, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese az O sole miót adta elő.

Szegedért Emlékéremmel Echéry-Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Huszta Imre trolibusz garázsmester, trolibuszvezető és Sütő Máté fotós munkáját ismerték el. A kitüntetettek méltatását követően a Szegedi Szimfonikus Zenekar Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Csárdást játszotta.

A díjazottak.

A városvezetés által szervezet további programok sora itt érhető el. 

(szeged.hu)

Fotó: Frank Yvette