Szeged, LED-égő, közvilágítás, energiatakarékos, LED, Kossuth lajos sgt., Izabella híd, Kovács Tamás, Fodor Antal

LED-égőkre cserélte a szegedi önkormányzat a Budapesti út közvilágítását

Helyi hírek

Szegeden a Zöld város programhoz illeszkedve az elmúlt években Európában is egyedülállónak számító, geotermikus fűtési rendszer épült ki, az intézmények egy részét napelemekkel szerelték fel, és a városvezetés zöld energiát igyekszik használni a közösségi közlekedésben is. A több mint 70 százalékos energiamegtakarítást megcélzó korszerűsítések mellett, a szegedi önkormányzat az energiatakarékos LED-fényforrások használatában is országos elsőségre törekszik.

Nemrég a szegedi önkormányzatnak köszönhetően két körben, 5500 család kaphatott összesen 70 ezer LED-izzót, hogy ezzel is csökkenteni tudja a villanyszámláját. Emellett a városvezetés a saját intézményeiben is a LED-fényforrásokat részesíti előnyben. Ezt talán jól bizonyítja az, hogy minden korszerűsítési program keretében LED-égőket szereltetnek fel. Eddig közel 1000 darab került a nagyobb projektek kapcsán beszerelésre.

De a Ligetben, Odesszában, Belső-Tarjánban, a Vértó környékén, a Stefánián és a Móra-parkban is Led-izzók égnek. Ahogyan a tarjáni kerékpárúton, a Szilléri sugárúti körforgalomban, illetve olyan utak mentén, mint a Kollégiumi út, az ELI út, a Városgazda utca, a Vásár, a Tűzoltó és a Vágány utca, valamint a Cserje sor.

A most elkészült útszakaszt az 5-ös út mentén – a Rókusi körút és a Zápor út között – amiatt jelölték ki, mert forgalmas, és az úttestet megvilágító lámpatestek teljesítménye magas volt. Összesen 124 darab nagynyomású nátriumos lámpatestet cseréltettek ki mindkét oldalon, közel 48 millió forint értékben. A munkát az MVM Lumen Kft. végezte el. Ennek a szakasznak az éves fogyasztása 144 ezer kWh volt eredetileg, ez a LED-esítés után 82 ezer kWh-ra változik. Így évente 43,3 százalék energiafelhasználást, azaz 62 ezer  kWh-t spórol meg az önkormányzat.

(SZMJV Polgármesteri Hivatal)

Fotó: Frank Yvette